Nagrada u spomen na Miloša Crnjanskog i njegovo delo

Nagrada Beskrajni plavi krug za 2020. godinu dodeljena je Draganu Stojanoviću za roman Tamna pučina (Dom kulture Studentski grad, 2020). Nagrada je dodeljena jednoglasnom odlukom žirija, saopštili su iz Matice srpske.

View this post on Instagram

A post shared by Matica srpska (@matica_srpska)

IZVOR: IG / @matica_srpska

Žiri je radio u sastavu: Aleksandar Jovanović (predsednik žirija), Mladen Šukalo, Goran Radonjić, Jelena Marićević Balać i Nebojša Lazić.

Foto: Printscreen/maticasrpska.org.rs

U saopštenju se navodi:

U nagrađenom romanu prati se sudbina glavnog junaka i njegove porodice od proleća 1914. do 10. aprila 1941. godine. U pripovednom toku, kroz neku vrstu unutarnjeg monologa, ukrštaju se slike društvenog i političkog života srpske prestonice, likovi i sudbine žena, ispitivanje delovanja zla i dobra u metežnom vremenu, a sve je snažno osenčeno otvorenom ili prikrivenom književnom i kulturnom podlogom. Stojanovićeva knjiga ima složenu strukturu, čemu doprinose i lajtmotivi, kojima se otvaraju pitanja o istoriji i sugeriše vera u umetnost.
U užem izboru su bili i romani: Izbledele duše Mladena Jakovljevića (Akademska knjiga, Novi Sad 2019), Velelepota sekunde: roman sa akrostihom Nenada Gugla (Bit izdavaštvo, Čačak 2020) i Sloboda govora Vladana Matijevića (Laguna, Beograd 2020).
Nagrada se dodeljuje za roman na srpskom jeziku koji je objavljen između 1. novembra 2019. i 1. novembra 2020. godine, u spomen na Miloša Crnjanskog i njegovo delo, a u želji da nagrađivanjem književnih dela na srpskom književnom prostoru dâ podstreka razvoju naše književnosti.

Autor: redportal.rs

#Beskrajni plavi krug

#Dragan Stojanović

#Matica srpska

#Nagrada

#Tamna pučina