Monumentalno remek-delo će biti pokazano posetiocima 11. februara

Narodni muzej u Beogradu saopštio je danas da će povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije nakon obimnih radova na konzervaciji i restauraciji predstaviti monumentalno delo slikara Paje Jovanovića Krunisanje cara Dušana.

- Obeležavajući Dan državnosti predstavljanjem monumentalnog remek-dela koje živopisanom plenerističkom tehnikom jezgrovito predstavlja vojnu i političku snagu iznova ćemo se podsetiti trajnih umetničkih vrednosti i preglaštva muzejskih stručnjaka - navode iz Narodnog muzeja.

Jovanovićeva (1859-1957) slika, poznata i kao Proglašenje Dušanovog zakonika, biće predstavljena medijima 11. februara Narodnom muzeju kada će članovi restauratorskog tima objasniti pojedinosti o konzervaciji i restauraciji najmonumentalnije slike koja se čuva u toj ustanovi.

Foto: Wikipedia.org

Kompozicija veličine preko 20 kvadratnih metara koja prikazuje čin krunisanja cara Dušana u Skoplju 1346. godine naslikana je kao porudžbina Kraljevine Srbije za potrebe učešća na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

- Slika je dobila zlatnu medalju i mnogo laskavih priznanja, a do koje mere je ovo remek-delo bilo cenjeno i traženo, govori i podatak da je sve do poznih godina života Jovanović temu krunisanja cara Dušana slikao u više navrata - kaže se u saopštenju.

Iz Narodnog muzeja je navedeno da su na dugotrajnost restauratorskog procesa uticale pre svega dimenzije slike ali i sveobuhvatne analize tehnike i slikarskog postupka, koje su mu prethodile.

- U saradnji sa Tehnološko-metalurškim i Hemijskim fakultetima u Beogradu, stručnjaci Narodnog muzeja ispitali mehanička svojstva platna i način njegove pripreme za slikanje kako bi precizno bio proračunat inovativan način zatezanja slike, prvi put primenjen u Srbiji - kaže se u saopštenju.

Kako je istaknuto, analitički pristup konzervatora otkrio je i sasvim originalan postupak prepariranja platna, koji je dopunio znanje o Jovanoviću kao slikarskom tehnologu koji je vešto manipulisao materijalima kako bi postigao likovne vrednosti prema svojoj umetničkoj zamisli i želji naručioca kralja Milana Obrenovića.

Autor: Tanjug

#Krunisanje cara Dušana

#NARODNI MUZEJ

#Paja jovanović

#restaurirana slika

#slika