E n i g m a 💎

Najveći sečeni dijamnt na svetu ide na aukciju. Neverovatni dragulj, koji nosi nadimak Enigma, je star preko milijardu godina i vodi poreklo iz svemira.

Prema aukcijskoj kući, kamen je vrste tzv. carbonado black diamond koji su ekstremno retki, mogu se naći u prirodi, i uglavnom su stari od 2,6 do 3,8 milijardi godina. Sadrže u sebi i azot i vodonik ali takođe i mineral po imenu osbornit koji se uglavnom nalazi samo u meteoritima - zbog čega se smatra da je poreklom iz svemira.

Koja je veza sa svemirom ne zna se tačno još uvek, jer su svemirski dijamanti uglavnom sićušni. Ovaj dijamant je sve - ali mali nije. Težak je 111 grama.

S obzirom da se dijamanti stvaraju od ugljenika koji je pod velikim pritiskom i temperaturom, vrlo je verovatno da je ovaj dijamant nastao u sudaru meteora sa našom planetom.

Dijamant će se naći na aukciji u Sothebys i biće prvi put ikada izložen negde - tačnije, biće izložen u Dubaiju, Los Anđelesu i Londonu. Dijamant će biti na tzv. aukciji bez rezervi, odnosno pripašće onome ko isključivo ponudi za njega najviše novca - nevezano za njegovu vrednost ili cenu!

IZVOR: YouTube / Sotheby's

Autor: redportal.rs

#AUKCIJA

#Dijamant

#Enigma

#Kosmos

#Sothebys

#Svemirski

#dragulj

#iz Kosmosa

#svemir