Fudbal se igrao na slobodnim poljanama, a jedna je bila u Knez Mihailovoj ulici, na mestu gde je danas zgrada SANU.

Fudbal se smatra najvažnijom sporednom stvari na svetu. Međutim, istorija fudbala kod nas počinje jednom veoma zanimljivom životnom pričom, a glavi akter je Beograđanin Hugo Buli koji je iz Nemačke doneo prvu fudbalsku loptu u rodni grad.

Hugo je bio student u Berlinu i igrao je za FK Germanija i želeo je da ovim sportom zainteresuje još nekog svog sugrađanina. Nije dugo čekao na povratnu rekaciju, odmah po povratku u Beograd odigrana je fudbalska utakmica, 12.maja 1896. zajedno sa prijateljima osnovao „loptačku sekciju” u okviru gimnastičkog društva Soko.

Tako je u Beogradu je 34 godine ranije pre prvog Svetskog prvenstva 19. maja 1896. u 15 časova odigrana prva fudbalska utakmica u Srbiji sa kožnom loptom. Utakmica je odigrana u blizini Nebojšine kule, ispod Kalemegdana.

Ovaj događaj nije mogao da prođe nezapaženo pa je u novinama pisalo:

Gimnastičari izvodili razne igre jednom velikom loptom, bacajući je po izvesnimbpravilima čas u vis, čas u daljinu i to što je najzanimljivije, samo nogama.

Ova igra je bivala u Srbiji sve popularnija pa su sa njom na nekom višem nivou počeli da se bave, 3 godine kasnije 14. maja 1899, osnovano je Prvo srpsko društvo za igranje loptom, a među utemeljivačima je osim Huga Bulija bio i akademik Andreja Nikolić.

IZVOR: YT / Priče o Beogradu

Fudbal se igrao na slobodnim poljanama, a jedna bila u Knez Mihailovoj ulici, na mestu gde je danas zgrada SANU, ali i na poljani koja je bila u sadašnjoj Ulici braće Jugovića, pa na Topčiderskom brdu i na Bari Venecija.

Iako je bio viđe da bude ugledni beogradski trgovac Hugo Buli postao je fudbalski trener. Trenirao je oko 50 mladića na Topčiderskom brdu. Nakon Topčiderskog brda preselili su se na Guberevac. Tada je Hugo došao na ideju da skupe 500 dinara i naprave drvenu ogradu oko igrališta i tako naprave prvi srpski stadion. Međutim, nakon posle odigrane utakmice, ograda je ukradena!? Ono što nisu uspeli da ukradu Hugo Buli je rasprodao kako bi obeštetio sebe i prijatelje koji su uložili novac. 😥

Samo godinu dana ranije pre balkanskih ratova u Beogradu se osnivaju FK BSK 1911. i FK Velika Srbija 1913 koja je kasnije preimenovana u FK Jugoslavija. iste godine kada je osnovana Velika Srbija, osnovan je i klub Srpski mač.

Prvo državno prvenstvo organizovano je tek 1922. zahvaljujući inženjeru Bošku Simonoviću, zvanom Boža Dunster, koji je 1930. godine kao selektor predvodio našu reprezentacijudo 4. mesta na Svetskom prvenstvu u Urugvaju.

IZVOR: YT / fudbalinjo

Autor: Redportal.rs

#Stadion

#beograd

#fudbal

#utakmica