Pesma spada u istorijske pesme, čija je tema odlazak Rastka Nemanjića na Svetu Goru

Grupa autora uz podršku Exit fondacije iz Novog Sada danas je objavila video-spot sa pesmom Sveti Sava, čiji je autor srpski pesnik Vojislav Ilić, povodom obeležavanja Savindana.

Pesmu punog naziva Sveti Sava - Ko udara tako pozno je otpevao dečiji hor KUD Mladost iz Bača, a atraktivne originalne crteže za video klip napravio je novosadski umetnik Serjoža Popov.

Idejni tvorac i producent ovog projekta je Dušan Kovačević, prvi čovek Exit festivala, izvršni producent je Zdravko Vulin, a podršku u realizaciji pružio je poznati glumac Viktor Savić i drugi prijatelji.

Autorsku ekipu muzičkog spota čini još audio snimatelj Filip Kuranji, a za montažu i animaciju bio je zadužen Sava Kesić.

- Često puštamo ovu pesmu našoj deci, i uvek mi je nedostajalo više sadržaja motivisanih našom tradicijom i kulturom koji bi bili prilagođeni dečijem uzrastu. U skladu sa poniznošću kojom nas uči Sveti Sava, ali i velikom vizijom kojom nas obasjava njegov život, ovim spotom želimo da damo skroman doprinos obeležavanju Savindana - izjavio je direktor Exit festivala Dušan Kovačević.

Ilustracije o Svetom Savi, umetnik Serjoža Popov je objavio u slikovnici Princ Rastko - Sveti Sava pre više od 20 godina.

One su sada oživljene i dopunjene, i zajedno sa tekstom svima poznate svetosavske pesme čine video.

Pesma Sveti Sava spada u istorijske pesme, čija je tema odlazak Rastka Nemanjića na Svetu Goru i razlozima zbog kojih je odlučio da se zamonaši.

IZVOR: YT / Oтац Предраг Поповић

Autor: Tanjug

#Dušan Kovačević

#Filip Kuranji

#KUD Mladost iz Bača

#Ko udara tako pozno

#Princ Rastko - Sveti Sava

#Sava Kesić

#Serjoža popov

#Zdravko Vulin

#pesma

#sveti sava