Iako se tekst bavi istraživanjem želje medija da budu ravnopravni sa realnošću, on daje i mogućnost pozorišta u stvaranju nove stvarnosti

Predstava Heroj nacije Narodnog pozorišta Niš, a prema tekstu Ivana M. Lalića gostovaće u nedelju na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Poznati komad je režirao Spasoje Ž. Milovanović, upravnik NP Niš, dok glavne uloge igraju Dragan Boža Marjanović, Snežana Petrović, Uroš Milivojević, Jovana Golubović i Dragiša Veljković.

Prema rečima reditelja, tragikomedija Heroj nacije bavi se degradacijom porodice, odnosno njenim otvaranjem za najširu javnost, sve do dezorijentacije pojedinca.

Foto: narodnopozoristenis.rs/NZ

Iako se dramski tekst bavi istraživanjem želje medija da budu ravnopravni sa realnošću, da je zamene, pa čak i da budu stvarniji od realnosti, on daje i naznake mogućnosti pozorišta u stvaranju jedne nove stvarnosti, koja uvlači i ogoljava publiku u radoznalosti za ukidanjem granice javnog i privatnog.

Pisac Ivan M. Lalić je istakao da je predstava posvećena glumcu Dragoslavu Saviću Safi iz Niša.

- Dramska matrica komada, koja se sve vreme poigrava tankom linijom između života i smrti, realnosti i one verzije života koja nam se servira u medijima, kao da je uključila i iznenadnu smrt sjajnog niškog glumca Safe. On je pripremajući naslovnu ulogu lika Budimira Životića preminuo tokom proba komada za izvođenje na sceni Narodnog pozorišta Niš - otkrio je Lalić.

Pozorišni komad Heroj nacije je napisan početkom 21. veka, ali, kako se čini piscu, vremenom je postao sve aktuelniji, a stvari su, kaže, dovedene do ekstrema upravo u niškoj verziji komada, zbog smrti dramskog umetnika.

Ova drama je nedavno igrana u Sarajevu, a izvođena je na više scena po Srbiji, što važi i za hit komediju U plamenu strasti istog pisca, koja je dugo igrana u Zvezdara teatru.

Autor Lalić je diplomirani dramaturg, osnivač i prvi čovek Mikser festivala, a bio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, direktor Sterijinog pozorja i nekada u timu Exit festivala.

Kreativnu ekipu niške predstave čine još scenografkinja i kostimografkinja Milica Bajić Đurov i kompozitorka Katarina Šandor.

Autor: Tanjug

#Heroj nacije

#Madlenianum

#gostovanje

#predstava