Haški tribunal je odbio da procesuira ovaj zločin jer je previše brutalan. 🙄

Sukobi u Bosni i Hercegovini počeli su na proleće 1992. i trajali su do mira u Dejtonu, novembra 1995.

Borac Vojske Republike Srpske, Rade Rogić je mobilisan kao zastavnik u Radničkom bataljonu 6. sanske brigade Vojske Republike Srpske. Sa svojom jedinicom je poslat na krupsko ratište, gde su se vodile borbe sa hrvatsko-muslimanskim snagama.

Peti korpus muslimanske Armije BiH, pod komandom Atifa Dudakovića, u sadejstvu sa jedinicama hrvatske vojske započeo agresiju na Republiku Srpsku pod kodnim imenom Sana 95.

Tokom jednog izviđačkog zadatka između Bihaća i Bosanske Krupe u rejonu sela Gudovac, vojnik Rade Rogić naleteo je na pripadnike jedinice Hamza iz 505. muslimanske brigade iz Bužima. U ovoj jedinici je bilo puno pripadnika mudžehedina koji su bili nemilosrdni prema zarobljenicima.

Tragičnu sudbinu je doživeo i ovaj srpski vojnik. Pripadnici Armije BiH su monstruozno ubistvo i iživljavanje nad Radom Rogićem snimali na video kasetu. Iako im je Rade Rogić govorio da ima 2 ćerke i da imaju milosti. Niko od prisutnih nije imao milosti, odsekli su mu glavu, a zločinci su uzvikivali svoje borbene pokliče Alahu ekber!.

Porodica vojnika Rade Rogića je podnela tužbu pred nadležnim sudovima Tužilaštva BiH. Organi BiH sproveli su i istragu a za ubistvo Rade Rogića, a osumnjičene su čak 22 osobe. Među optuženima je i Teufik al Harabi - egzekutor Radeta Rogića. Nažalost, optužnica nije podignuta, a zašto je to tako znaju ljudi iz Tužilaštva BiH.

Slučaj Rade Rogić dospeo je i do Haškog tribunala koji je vratio video-kasetu uz obrazloženje da je previše brutalna, i odbio je da procesuira ovaj zločin.

Video: Facebook.com/bunt CG

Autor: Redportal.rs

#Republika Srpska

#rade rogić

#zločin