Teritorija kojojm je komandovao Đurađ je u turske ruke pala tek 1468, deceniju nakon pada srpske despotovine 😍

Đurađ Kastriot rođen je 1405. u regionu Debra na granici između Makedonije i Albanije.

Plemićka porodica Kastriot je srpska plemićka porodica čiji članovi su obilato darivali srpske srednjovekovne manastire. Đurađ Kastriot rođen je u porodici Jovana i Vojislave Kastriot čije poreklo po istorijskim izvorima vodi od porodice Branković.

Jovan Kastriot je imao 4 sina: Stanišu, Repoša, Konstantina i Đurađa. Malo je poznato da je Repoš, sahranjen je na Hilandaru. Na njegovom grob postavljen je natpis Repoš Duka Ilirski.

Nakon pada srpskog carstva, maričke bitke i sve veće turske ekspanzije, porodica Kastriot je postala vazalna pordica turskom sultanu 1385. Osim što su plaćali porez oni su kao i srpski velikaši učestvovali u vojnim pohodima njegovih trupa, poput Bitke kod Angore, u kojoj je učestvovao i despot Stefan Lazarević, nakon koje je princeza Olivera vraćena u Srbiju.

Turci su decu velikaša odvodili na školovanje u prestonicu Jedrene, tako su odveli jovanovog prvog sina Stanišu, a dvadesetak godina kasnije i najmlađeg Đurđa.

Po odlasku u Jedrene, Đurađ je prešao i islam i završio je vojnu školu i postao janjičar. Pošto je bio veoma sposoban vojskovođa Turci su ga nazvali Iskender (Aleksandar) poredeći ga sa Aleksandrom Makedonskim.

IZVOR: YT / Srbija Global

Iako je služio u turskoj vojsci Đurađ nije zaboravio odakle je, a podstek da se okrene protiv sultana kom je služio dao mu je Janko Hunjadi (Sibinjanin Janko) koje je porazio Turke kod Niša 1443. Đurađ se tako okrenuo na mletačku stranu koja ga je odredila za zapovednika tih oblasti.

Zanimljivo je da je teritorija kojojm je komandovao Đurađ je u turske ruke pala tek 1468. deceniju nakon pada srpske despotovine. On nije imao najbolje odnose sa srpskim despotom pa je povremeno pljačako oblast Metohije.

Umro je 17. decembra 1468. u Lješu koji se tada nalazio na mletačkoj teritoriji. Pretpostavlja se da je sahranjen u crkvi Svetog Nikole u Lješu jer se nakon odlaska iz turkse vojske vratio u pravoslavlje.

Skenderbegova tvrđava u Kroji.

Foto: Wikipedia.org/Stefan Kühn

Inspirisan njegvoim likom i delom Antonio Vivaldi je naoisao operu Skenderbeg.

IZVOR: YT / Magister Anonymous

Autor: Redportal.rs

#KASTRIOT

#Srbija

#borba