Jedan od najpoznatijih američkih komičara Džon Stjuart tvrdi da Gringots banku iz knjige očigledno vode Jevreji

Penzinisani i jedan od najpoznatijih komičara u nekadašnjoj emisiji The Daily Show with John Stewart Džon Stjuart, koji je i sam jevrejin i pravo ime mu je Džon Libovic, napao je autorku knjige Hari Poter da se jasno koristila karikaturisanim predstavama jevreja da bi predstavila gobline koji su bankari.

U poslednjoj epizodi svog podkasta The Problem with John Stewart komičar je izjavio da je ekstremno čudno da ljudi nisu skontali i reagovali na njeno korišćenje antisemitskih i karikaturisanih predstava da bi predstavila male gramzive gobline bankare.

Prema njemu goblini koji upravljaju izmišljenom podzemnom Gringots bankom podsećaju u potpunosti na ilustracije iz antisemitske knjige Protokoli sionskih mudraca iz 1903. godine.

U svom pomalo besnom i karikaturisanom monologu, Stjuart sugeriše da je Rowling bila svesna upravo te knjige i da inkorporirala predstave iz nje u svoju knjigu za decu. Kako sarkastično navodi:

J. K. Rowling je bila kao: Možemo li da imamo ove likove da upravljaju našim bankama? Ipak je to čaroban svet prepun čarobnjaka i magova..možemo da jašemo zmajeve, možeš da imaš i sovu za kućnog ljubimca. Ali ko će da upravlja bankama? Jevreji.

Tu je opet ponovio da je apsolutno iznenađen da niko nije primetio o čemu se radi dok su filmovi išli u bioskopima:

To je bio trenutak kada sam video tu scenu u bioskopu i kada sam očekivao da će publika bukvalno da kaže "Jebote! Nije valjda da Rowling u svet čarobnjaka upravo ubacila i JEVREJE koju upravljaju jebenom PODZEMNOM BANKOM?

Ovakvi napadi na J. K. Rowling nisu novi, ranije još 2019. godine pisac za Jewish Chronicle tvrdio je da je Gringots po svemu kao da je nastao iz nekog nacističkog filma Hitlerove Nemačke, dok su neki vukli pararele da je "čistorkrvni" svet magije samo paralela sa idelima nemačkog nacizma.

Autor: redportal.rs

#Džon Stjuart

#Gari Poter

#Gringots

#J. K. Rouling

#J.K. Rowling

#Jevreji

#John Stewart

#antisemitizam