Svetski poznati naučnik nije zaboravio narod od kog je potekao

Proslavljeni srpski naučnik Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. u Smiljanu, u porodici prote Milutina i Gerogine - Đuke Tesla koja je takođe rođena u sveÅ”teničkoj porodici Mandić.

Å kolovao se u Smiljanu, Gospiću, Rakovcu, Gracu u kom Tesla nije zavrÅ”io studije jer su pojedine stipendije izostale, između ostalog i stipendija Matice srpske.

Tesla se zaposlio u američkoj telegrafskoj kompaniji u BudimpeÅ”ti kao telefonijski tehničar. Radeći u tok kompaniji izsmilio je teelfonski pojačivač, mnogi smatraju da je to prvi zvučnik u svetu.

Na preporuku Čarlsa Bečelora odlazi u Njujork i zapoÅ”ljava se u kompaniji Edinsonovoj kompaniji sa kojim se kasnije raziÅ”ao zbog Edinsonove pohlepe.

Razlaz sa Edinsonom je navelo Teslu da otvori svoju kompaniju Tesla Electric Light & Manufacturing. Tesla je u Americi patentirao preko 700 izuma, od kojih su između ostalih radio, Teslin kalem, Svetsku radio stanica na Long Ajlandu koja je razmontirana 1914. zbog Prvom svetskog rata.

Stanovao je na 15. spratu njujorÅ”kog hotela Pensilvanija. Živeo je on samačkim životom u sobi broj 1522 E, vodeći pažljivo naročitu brigu o svojoj ishrani.

Preminuo je na pravoslavni Božić,7. januara 1943. u hotelu Njujorker u 86 godini. Na sahrani je po Teslinoj svirao njegov prijatelj, violinista Zlatko Baloković,u u pratnji slovenačkog hora Slovan prvo Å ubertovu kompoziciju Ave Marija, a onda srpsku pesmu Tamo daleko. 

IZVOR: YT / Gretta GrettaTV

Teslin sestrić Sava Kosanović uspeva da dođe do dela njegovih ličnih stvari i one su sada smeÅ”tene u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Njegov pepeo je prenesen u Beograd jula 1957. Urna je smeÅ”tena u Muzeju Nikole Tesle gde i danas stoji. Dana 28. februara 2014. je potpisan sporazum između Srpske pravoslavne crkve, Vlade Republike Srbije i Privremenog organa Grada Beograda o prenosu posmrtnih ostataka Nikole Tesle u portu Hrama Svetog Save.

Autor: Redportal.rs

#SMRT

#Tesla

#struja