Kuća Blaznavac koja se nalazi na uglu Jevremove i Knjeginje Ljubice danas je u prilično trošnom stanju

Na mrežama se pojavila slika trošne kuće uz natpis "oronula lepotica". Kuća se nalazi na uglu Jevremove i Knjeginje Ljubice. 

IZVOR: TW / @RMartinovic

Kao i svaka stara kuća na Dorćolu ima svoju istoriju, koja je duboko povezana sa istorijom Beograda i Srbije. 

Kuća je sazidana je 1886. godine. Bila je svadbeni poklon Julki Lazarević od njenog oca Živojina Blaznavca, upravnika varoši Beograd (1879-1887) i državnog savetnika. Bili su bliski rođaci Milivoja Petrovića Blaznavca, srpskog premijera s kraja 19. v.

Po završetku rata, za vreme vladavine komunista, kuća je podeljena na više stanova i data na korištenje funkcionerima nove vlasti. Iako se vlasništvo nad imovinom nije promenilo, vlasnici su bili primorani da svoju imovinu dele sa drugim stanarima.

Julka, ćerka Živojina Blaznavca, koja je živela u kući, udala se za doktora Radmila Lazarevića, koji je bio lični lekar mnogih elitnih beogradskih porodica i 14 godina strariji od nje. Radmilo Lazarević umro je trinaest godina pošto su se on i njegova supruga uselili u kuću. Posle njegove smrti, za vreme nemačke okupacije Beograda u toku Drugog svetskog rata, Julka je delila kuću sa nemačkim oficirima i živela je u jednoj maloj sobi.

Kuća je imala veliki i bogat salon gde su se primali gosti. Salon je zauzimao centralni i veći deo prvog sprata. Pored njega nalazila se se prostorija za ručavanje i manji, intimniji plavi salon. Ovo je prva kuća u Beogradu koja je imala svoj bazen za kupanje u dvorištu.

Slika se našla na koricama trećeg studijskog albuma beogradske grupe Partibrejkers

Foto: Jugodisk/Srđan Marković

Autor: redportal.rs

##Blaznavac

##Dorćol

##beograd