Niko se nije nadao da se može raditi o originalu

Jedna londonska galerija ima u ponudi do sada nepoznato delo Albrehta Direra. Pre nekoliko godina pronađeno je na buvljaku u Bostonu i kupljeno za 30 dolara. A onda se ispostavilo da vredi milione.

Ovo je priča koju bi verovatno svako želeo da doživi: čovek je crtež na požutelom listu papira za 30 dolara na buvljaku u Bostonu misleći da je reč o reprodukciji iz 20. veka, a kasnije se ispostavilo da je to originalno delo nemačkog renesansnog slikara Albrehta Direra, koje navodno vredi možda čak 50 miliona dolara.

Reč je o crtežu Devica sa detetom nastalom, kako se procenjuje, 1503. godine.

Direr je jedan od najvažnijih nemačkih umetnika, njegova slika "Četiri jahača apokalipse" spada u remek-dela u istoriji umetnosti. Kao i mnoge druge.

Živeo je od 1471. do 1528, na prelazu iz kasnog srednjeg u rani novi vek. To je vreme koje je donelo velike društvene potrese: crkva i vera sve više su gubile na važnosti. Umesto toga, do izražaja dolazi pojedinac. Nova predstava o čoveku renesanse ogleda se u književnosti, arhitekturi i, naravno, slikarstvu i vajarstvu. Dela Albrehta Direra svedoče o tom velikom razvoju.

Njegov rodni grad Nirnberg bio je ekonomski i kulturni centar za Direrova života. To je pomoglo majstoru drvoreza i bakroreza da rano stekne slavu. Drugi razlog bio je to što se i tržište umetničkih dela u to vreme brzo promenilo. Direr je bio finansijski veoma uspešan, s jedne strane zbog penzije koju je dobio od cara, a s druge, zbog prodaje slika, recimo na sajmu u Frankfurtu. Brzo je postao superzvezda evropske umetničke scene – i to još za života.

Završio je zlatarski zanat i to mu je pomoglo da razvije svoje izvanredne tehničke veštine. Naučio je da radi na metalnim površinama i to znanje uspeo je da iskoristi za izradu bakroreza, po čemu se proslavio.

Već tada su njegovi drvorezi i bakrorezi štampani u velikim tiražima i dobro su se prodavali i u Nemačkoj i u čitavoj Evropi. Na svim delima nalazi se njegov monogram – pečat kvaliteta i rani izraz autorskog prava, koje tada još nije bilo ono što je danas.

Autor: b92 / redportal.rs

#direrova slika

#kupio sliku na buvljaku