Filmovi rađeni po njegovim delima i sada su i danas omiljeni dečiji filmovi

Poznati pisac Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. u selu Hašani u Bosanskoj Krupi (danas Krupa na Uni). Gimnaziju je zavšio u Bihaću, a učiteljsku školu pohađao je u Banjaluci, Delnicama, Sarajevu i Karlovcu. U Beogradu 1940. završava Filozofski fakultet, odsek Pedagogija.

Po raspadu Kraljevine Jugoslavije i početka rata odlazi u rodne Hašane i tamo se priključuje pripadnicima Partizanskih odreda. Bio je nerazdvojni prijatelj sa piscem Skenderom Kulenovićem koji je napisao čuvenu pesmu Stojanka, majka Knežpoljka.

Foto: Twitter.com/@todDM53izjASpRe

Na proslavi rođendana Skendera Kulenovića u Bosanskom Petrovcu 1975. Na slici se nalaze s leva na desno: Advan Hasić, Ahmet Hromadžić, Branko Ćopić, Đuro Pucar Stari, Skender Kulenović i Gustav Krklec

Nakon Drugog svetskog rata osnovao je list Pionir, bio je jedan od značajnijih dečijih pisaca. U njegovim delima se često mogu naći ljudi iz njegovog kraja koji su se borili u partizanskim odredima. Za književni rad dobio je 1972. Nagradu AVNOJ-a i Njegoševu nagradu. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih visokih odlikovanja.

IZVOR: YT / Dokumentarne emisije

Njegova najpoznatija dela su: Živjeće ovaj narod, Major Bauk, Nikoletina Bursać, Orlovi rano lete, Hajdučka vremena, Gluvi barut koji su i ekranizovani.

Osim njih Ćopić je napisao: Pod Grmečom, Bašta sljezove boje, Ježeva kućica, Magareće godine, Mala moja iz Bosanske Krupe.

IZVOR: YT / Ljubiša Jovanović

Svoj stan u Beogradu, Ulici kralja Milana 23, u kom je živeo od 1972. do smrti, poklonio je SANU. Zanimljivo je da je u istoj zgradi živela Desanka Maksimović, samo što je ona živela na petom, a Branko Ćopić na četvrtom spratu.

Nažalost, 26. marta 1984. pisac Branko Ćopić bacio se sa mosta bratstva i jedinstva. Nakon njegove smrti most se zove Brankov, a ulica koja vodi dalje ka centru grada Brankova.

Grob Branka Ćopića u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju

Foto: Wikipedia.org

Autor: Redportal.rs

#Pisac

#ROĐENDAN

#deca