Verovali ili ne, ne zna se.

Bicikli su pomalo misterija. Prvi bicikl je izmišljen pre više od 200 godina i od tada ne postoji niko od nas ko nije iskusio vožnju na jednom. Međutim, verovali ili ne, i dalje je delimično otvoreno pitanje kako oni zapravo funkcionišu? Jedno od čestih objašnjenja koje se daje za sposobnost bicikla da ostane uspravan nije tačan. Srećom mi iskopasmo jedan kul video koji se pozabavio tim pitanjem.

Uglavnom je objašnjenje da bicikl stoji uspravno jer se tičkovi okreću. Ta rotacija pravi žiroskopski efekat, i tako ostaje u ravnoj linije, zar ne? e pa NE. Istraživači su čak i napravili bicikl gde su eliminisali žiroskopski efekat i time pokazali da to nije razlog.

U video napravljen je bicikl koji zaključava volan i dozvoljava skretanje samo u jednom pravcu ili ga čak kompletno blokira. To je učinilo kompletno nemogućim da bicikl ostane uspravan duže od par sekundi. upravljanje volanom je krucijalno za balans bicikla. Nama je to toliko instinktivno da ni ne primećujemo da činimo male korekcije pomoću kojih održavamo bicikl uspravnim.

Za detaljnije objašnjenje pogledajte video 😁😎.

IZVOR: You Tube / Veritasium

Autor: redportal.rs

#BICIKL

#bicikli

#stoji

#tehnologija

#uspravno

#video