Okean postao smrdljiva čorba koja miriše na pokvarena jaja 🤮

Prema najnovijoj studiji, toksični gas koji je izbacivan iz utrobe zemlje, pomogao je i produžio trajanje najmasovnijeg izumiranja flore i faune u istoriji Zemlje.

Uopšteno gledano, naučnici veruju da su sibirski vulkani koji su izbacivali gasove staklene bašte bili primarno krivi za masovno izumiranje koje je nastalo na Zemlji pre 250 miliona godina, na kraju permskog perioda. Gasovi su izazvali ekstremno zagrevanje, koje je izazvalo masovno izumiranje 80% života u vodi i na zemlji.

Do sada naučnici nisu bili u mogućnosti da objasne na koji način je ova vrelina uspela da izazove toliko smrti. Nova studija objavljena u Geoscience, pokazuje da su mikrobi pospešeni porastom temperature stvorili smrtonosne uslove.

Kako navode u studiji:

Nakon što je iskorišćen sav kiseonik u okeanima da razloži organsku materiju u procesu razlaganja i raspadanja, mikrobi koji su se namnožili počeli da žive i takođe da resorbuju sulfate i da proizvode hidrogen sulfid. Gas koji miriše kao trula jaja i otrovan je za životinje.

Kako su se organizmi u okeanima zaduženi za fotosintezu, mikrobi i biljke koji čine osnovu lanca ishrane, počeli da raspadaju i trule, drugi mikrobi su brzo konzumirali sav kiseonik, čime je ostalo vrlo malo za ostale velike organizme. U odsustvu kiseonika, mikrobi su konzumirali sulfate i izbacivali otrovni, smrdljivi hidrogen sulfid (H2S) stvarajući još ekstremnije uslove koji se naziva euksinija. Ovakvi uslovi su održavani oslobađanjem hranljivih materija tokom raspadanja , zbog čega se stvaralo još više organske materije koja je opet započinjala ceo ciklus i na taj način održavala ovaj smrdljivi bućkuriš.

Nije ceo okean bio euksiničan, ovakvi uslovi su prvenstveno nastajali u dubljim delovima. Kako su temperature rasle, eiksenične zone su postajale sve veće, toksičnije i kretale se su se od dubljih delova okeana ka obalskim delovima gde se nalazila velika većina života u okeanima i morima - i tu ih trujući.

Odsustvo kiseonika je problem koji mi imamo i danas, i najverovatnije će biti sve gori i gori kako nam se manja klima. Suksinične vode mogu da se nađu u mestima kao što je Los Anđeles i njegov 16 milja dugački Domingez kanal.

Autor: redportal.rs

#Paleontologija

#Perm

#Smrad

#geologija

#istorija

#kiselina

#raspad

#zemlje