Arheolozi su takođe pronašli figurice iz rimskog doba u obliku orla i pozorišnog glumca

Zlatni prsten iz rimskog doba sa slikom koje su rani hrišćani koristili da simbolizuju Isusa pronašli su arheolozi kod izraelske obale Sredozemnog mora. Izraelska uprava za antikvitete saopštila je da je prsten ukrašen zelenim dragim kamenom uklesanim sa likom pastira koji na ramenima nosi ovcu. U Bibliji, Isus sebe opisuje kao "dobrog pastira“.

Prsten je bio među brojnim artefaktima otkrivenim u 2 olupina broda u blizini drevne luke Cezareje. Ostalo blago uključuje stotine srebrnih i bronzanih rimskih novčića iz sredine 3. veka.

Arheolozi su takođe pronašli figurice iz rimskog doba u obliku orla i pozorišnog glumca u komičnoj maski, bronzana zvona namenjena da oteraju zle duhove, i prsten sa crvenim dragim kamenom isklesanim lirom. Izraelska uprava za antikvitete saopštila je da su ostaci brodova i njihov teret pronađeni razbacani po morskom dnu na dubini od oko 4 metra.

- Brodovi su verovatno bili usidreni u blizini i uništeni u oluji - rekao je Džejkob Šarvit iz Odeljenja za morsku arheologiju IAA.

Cezareja je bila dom jedne od prvih hrišćanskih zajednica i prema Novom zavetu, bila je mesto gde je apostol Petar krstio rimskog centuriona Kornelija.

View this post on Instagram

A post shared by Israel Antiquities Authority (@antiquities_en)

IZVOR: IG / antiquities_en

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Olupine

#brod

#dobar pastir

#isus

#prsten