Postavka predstavlja jednu celinu i zanimljiv koncept koji zaslužuje da bude predstavljen i srpskoj publici

Izložba Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske biće svečano otvorena sutra u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti – SANU, u organizaciji ove 2 institucije, i trajaće do 20. februara.

Upravnica Galerije Matice srpske i autorka izložbe Tijana Palkovljević Bugarski istakla je na današnjoj konferenciji za medije da je ova postavka nastala pre 2 godine, na zahtev Narodne galerije Slovenije iz Ljubljane.

Foto: sanu.ac.rs/NZ

- Nakon izložbe na kojoj su predstavili hrvatski modernizam, predstavnici te galerije pozvali su nas da u njihovom prostoru prikažemo srpski modernizam. Tom serijom izložbi oni su želeli da prikažu jedinstvo kulturnog prostora u periodu od kraja 19. i početka 20. veka - navela je Palkovljević Bugarski.

Po njenim rečima, „ta postavka predstavlja jednu celinu i zanimljiv koncept koji zaslužuje da bude predstavljen i srpskoj publici“, a jedina izmena je u naslovu.

- Za ovde se izložba zove 'Kolekcija kao ogledalo' i time smo želeli da pokažemo kako se jedna epoha i istorijat jedne ustanove ogleda u kolekciji - objašnjava Palkovljević Bugarski.

Ona navodi da su svi umetnici čiji su radovi predstavljeni povezani s Maticom srpskom time što su kao njeni stipendisti studirali u Beču i potom stvorili sebi karijere u Evropi.

- Ova izložba je zbog toga na neki način i priča o istorijatu naše ustanove i uticajima, razvoju i dometima srpskog modernizma tog perioda - kaže Palkovljević Bugarski.

Ona dodaje i da je Galerija SANU povezana s ovom postavkom time što se među izloženim umetničkim delima nalaze i portreti akademika poput vajara Đorđa Jovanovića (koji je naslikao Paja Jovanović), autoportreta Ivana Tabakovića, portreta Zore Petrović, i slično.

Saradnica na izložbi Jelena Ognjanović navela je da ovu izložbu čini 86 dela, od čega 75 slika, 7 skulptura i 4 grafike.

- Kroz izložbu može da se prati istorija umetnosti od 1880. godine i početak srpskog modernizma, ali i umetnici koje tradicionalno vezujemo za 19. vek i epohu akademizma i realizma - rekla je Ognjanović.

Prema njenim rečima, pored većinskih muških umetnika među kojima se ističu Paja Jovanović, Petar Lubarda, Uroš Predić, ali i mnogi drugi, izložba nudi i dela značajnih slikarki poput Nadežde Petrović, Danice Jovanović i Zore Petrović.

Pored toga, kako je Ognjanović najavila, tokom trajanja izložbe biće upriličen i prateći program koji, između ostalog, čine stručna tumačenja i predavanja.

Realizaciju ove izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja, a podršku je pružio i Grad Beograd.

Autor: Tanjug

#Izložba

#Tijana Palkovljević Bugarski

#sanu

#srpski modernizam