Najveća tvrđava u Evropi u XV veku

Palmanova u severnoj Italiji je tipičan primer utvrđenja u obliku zvezde i ujedno je tip utvrđenja koji se prvi put pojavio u XV u Italiji (tadašnjoj Mletačkoj republici).

Sedmog oktobra 1593. godine nadzornik Mletačke republike osnovao je revolucionarnu novu vrstu naselja: Palmanova. Datum osnivanja grada obeležavao je pobedu hrišćanskih snaga nad Turcima u bici kod Lepanta 1571. godine, tokom rata na Kipru.

Koristeći sve najnovije vojne inovacije iz 16. vijeka, ovaj gradić je bio tvrđava u obliku zvezde s devet krakova, koju je dizajnirao Vićencko Skamoci.

Foto: Wikipedia.org

Između vrhova zvezde prostirali su se bedemi kako bi točkovi mogli braniti jedni druge. Grad je bio okružen šancom, a tri velike, čuvane kapije dopuštale su ulazak u grad. Izgradnja prvog kruga, ukupnog opsega od 7 km, trajala je 30 godina. Markantino Barbaro bio je na čelu grupe venecijanskih plemića zaduženih za izgradnju grada.

Druga faza gradnje odvijala se između 1658. i 1690. godine, a spoljna linija tvrđave završena je između 1806. i 1813. godine pod napoleonskom dominacijom. Konačnu tvrđavu čine: 9 ravelina, 9 bastiona, 9 luneta i 18 kavalira.

Od 1815. grad je pod austrijskom vlašću i sve do 1866. godine, kada je pripojen Italiji zajedno s Venetom i zapadnom Furlanijom. Do 1918. godine bio je to jedan od najistočnijih gradova duž italijansko-austrougarske granice.

Palmanova je pre svega zamišljena kao utopija, mesto gde je sve trebalo da bude idealno. Nacrt tvrđave i zgrade su bili geometrijski savršeni. Putevi su bili pažljivo konstruisani i svaki deo grada je imao posebnu svrhu. Zamišljeno je da ljudi koji tu žive dele istu količinu zemlje i odgovornosti.

Palmanova je 1960. godine postala nacionalni spomenik. 

IZVOR: YT / Quadrocopter and more

Autor: redportal.rs

#Italija

#Palmanova

#Tvrđava