Prvi erotski filmovi sinimljeni krajem 19. i početkom 20. veka

Proizvodnja erotskih filmova započela je gotovo odmah nakon izuma filma. Dvojica najranijih pionira bili su Francuzi Eugen Pirou i Albert Kirčner. Kirčner je režirao najraniji sačuvani erotski film za Piroua. 

U 7-minutnom filmu Le Coucher de la Mariée iz 1896. Lusi Vil izvodi striptiz u kupatilu. Ostali francuski filmski stvaraoci takođe su smatrali da se od ove vrste rizičnih filmova može zaraditi, prikazujući golišave žene.

Film Le Coucher de la Mariée je prvi put prikazan u Parizu u novembru 1896, u roku od godinu dana od prvog javnog prikazivanja projektovanog filma.

Foto: Wikipedia.org

Film govori o novopečenom paru u spavaćaoj sobi nakon venčanja. Muž se ushićuje pred novom suprugom, koja se lagano svlači. Preživela su samo dva minuta filma uključujući i scenu skidanja.

U Austriji su bioskopi organizovali filmske večeri samo za muškarce (zvane Herrenabende), na kojima bi se prikazivali filmovi za odrasle. Džon Švarcer osnovao je svoju produkcijsku kompaniju Saturn Film, koja je između 1906. i 1911. proizvela 52 erotske produkcije, od kojih je svaka sadržala scene sa mladim potpuno golim ženama.

Vremenom su erotske secne prestajale da budu tabu, erotski i pornografski filmovi se razvijali i postajala sve eksplicitniji.

Autor: redportal.rs

#Erotika

#film

#istorija