Iz ruku nije htela da pusti DVOGODIŠNJEG UNUKA LUKU 😭

Mika Mandić bila je stara 65 godina, rodom iz Turjaka kod Bosanske Gradiške. Spada u red najvećih heroina koje su prošle kroz kapije starogradiškog logora.

Ova ponosna starica je u leto 1942. godine zarobljena sa ostalim srpskim stanovništvom Kozare i doterana sa dvogodišnjim unukom Lukom u Logor V – Stara Gradiška.

Kada je počelo otimanje dece od njihovih majki, baka Mika držala je svog unuka u naručju i nije htela da ga pusti iz zagrljaja. 💕 Kada su joj ustaše konačno istrgle dvogodišnjeg unuka Luku iz zagrljaja ona je, onako obučena u narodnu nošnju i zabrađena u veliku belu maramu (bošču), rastrgla svoju bluzu i pokazala svoje staračke grudi govoreći ustaškim zlikovcima kako su te njene grudi podojile šest junaka i neko od njih će je već osvetiti.

Ustaše su je odmah pred zanemelom masom majki i dece sa Kozare iskasapili u komade u jednom betonskom koritu (svedočenje Dragoje Lukića, našeg poznatog istraživača stradanja djece u NDH, koji je samo za Turjak ustanovio 349 umorene dece po raznim logorima i stratištima NDH).

View this post on Instagram

A post shared by Манастир-Јасеновац (@jasenovacmanastir)

IZVOR: IG / jasenovacmanastir

Autor: redportal.rs

#Mika Mandić

#drugi svetski rat

#jasenovac