Jubilej će se obeležiti 3. decembra

Dom kulture Čačak obeležiće 3. decembra značajan i pomena vredan jubilej – 50 godina postojanja 🥳🥳🥳! Za tu priliku izabrani su programi Opere i teatra Madlenianum da uveličaju ovu proslavu. U prepodnevnim časovima Madlenianum će izvesti delove svog koncerta-igrokaza Svetlosti pozornice, dramaturga Igora Vajdliha i reditelja Roberta Boškovića. U njemu će nastupiti zvezde Madlenianuma: sopran Branislava Podrumac i tenor Dimitrije Cincar-Kostić, uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića i gudački kvartet Habanera.

Foto: Redportal.rs/Zoran Škrbić

U večernjim časovima pred čačansku publiku biće izvedena jedna od poslednjih premijera Madlenianuma – melodrama Da krenemo ispočetka najigranijeg i najprevođenijeg francuskog autora Erika Emanuela Šmita, u prevodu Nikole Bjelića i režiji Andre Ade Lazić. Ova topla priča o 60-godišnjaku, uspešnom naučniku i nobelovcu koji se vraća u svoju staru kući i tamo zatiče sebe iz mladosti u danu koji je bio presudan za neke važne životne odluke, već je pobrala pozitivne kritike publike i kritičara. Prošlost i sadašnjost se susreću, Aleksandar (Slavko Štimac), tj. Saša (Ljubomir Bulajić) se pita da li je dobro odabrao. U ulogama žena koje su bile bitne za ovu odluku su: Branka Petrić, Lana Karaklajić, Tamara Aleksić, Nadežda Jakovljević i Natalija Vlahović. Ada je okupila proverenu ekipu bliskih saradnika: dramaturga Draganu Bošković, scenografa Nikolu Nikolića, kostimografa Jelenu Stokuću, kompozitora Andriju Pavlovića, Ivica Klemenc je saradnik za scenski pokret, dok je Milica Janketić radila scenski govor, a Srđan Jovanović je dizajner svetla.

Foto: Redportal.rs/Vukica Mikača

Da li je čovek slobodan da sam pravi izbore ili mu sudbina nameće put kojim će ići 🤔? Koliko nas protok vremena i iskustvo koje nam je dato menja? Da li bismo mogli da utičemo na njegov tok i posledice naših izbora, pitanja su koja razmatra ovaj komad.

Foto: Redportal.rs/Vukica Mikača

Dom kulture Čačak, kao centar kulturnih događanja, čvrsto je ukorenjen u sveukupni društvenii privredni život grada. Dom kulture je prethodnih pola veka u velikoj meri bio inicijator i kreator kulturnih navika Čačana. Nalazi se u centru grada, u upečatljivom zdanju, autorskom delu iz 1970. godine zagrebačkog arhitekte Luja Šverera. Kao svojevrsni medijator na polju kulture, Dom kulture je od početka rada do danas prezentovao ovdašnjoj publici brojne pozorišne i filmske predstave, koncerte, izložbe, književne večeri, tribine, predavanja i druge oblike muzičko-scenskih delatnosti.

Autor: redportal.rs

#Dom kulture Čačak

#Opera & Theatre Madlenianum

#svetlosti pozornice