Modni kreatori Rakočević, Jarić i Todorović će prikazati svoje mini-kolekcije i pojasniti svoje viđenje održive mode

Prva revija održive mode Verice Rakočević, Tamare Jarić i Igora Todorovića biće održana 29. novembra u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, najavili su danas organizatori.

Modni kreatori Rakočević, Jarić i Todorović će ovom prilikom prikazati svoje mini-kolekcije i po završetku revija će se obratiti publici i pojasniti svoje viđenje održive mode.

Održiva moda je doživela ogromnu ekspanziju u celom svetu, pogotovu sa pandemijom virusa i postala je ne samo apsolutni trend, već i imperativ. Glavni razlog za to je što je modna industrija veliki zagađivač planete – zvanično, 10 posto emisije štetnih gasova na planeti proizvodi modna industrija.

Mnogi najpoznatiji svetski kreatori su počeli da rade održivu modu i to je sada nezaustavljiv proces – „održiva moda je postala ekološka i socijalna odgovornost“.

Taj pokret podrazumeva ne samo proizvodnju održive mode, već kompletnu kampanju koja ne podrazumeva samo insistiranje na recikliranju materijala, već i niz drugih aktivnosti među kojima je i povratak na nekadašnji sistem funkcionisanja, kada su se radile samo 2 kolekcije godišnje, a ne kao sada (5, 6ili više), što će rezultirati smanjenjem hiperprodukcije proizvodnje.

Poznate ličnosti se, kao primer, pojavljuju na velikim događajima u već viđenim haljinama.

Direktor Milanske nedelje mode Karlo Kapasa najavio je obnavljanje nagrade Green Fashion kao gala završnicu ove manifestacije, kao i čuveni zeleni tepih koji okuplja sve što nešto znači u svetskoj modi i koja postaje možda i najvažnija nagrada u modnoj industriji.

Kako je održiva moda u Srbiji minimalno zastupljena, agencija Fabrika je odlučila da krene sa ovom kampanjom kako bi što više modnih kreatora i modnih kuća počelo da se bavi održivom modom.

Kako navode predstavnici Fabrike, da bi kampanja bila što efikasnija, odlučeno je da se upriliči modna revija sa najpoznatijim srpskim modnim kreatorima, koji imaju veliki uticaj na javnost i modni svet.

Autor: Tanjug

#Igor Todorović

#Održiva moda

#Tamara Jarić

#revija

#verica rakočević