Komemoracija održana u Kamenoj sali Radio Beograda

Komemoracija povodom smrti pevačice narodne muzike Merime Njegomir (1953-2021) održana je u utorak u prisustvu članova porodice, brojnih kolega, prijatelja i poštovalaca u Radio Beogradu.

Komemoracija je održana u Kamenoj sali Radio Beograda, u medijskoj kući u kojoj je Njegomir bila glavna i odgovorna urednica narodnih ansambala Muzičke produkcije i PGP RTS-a.

Urednica zabavnog programa Radio-televizije Srbije Olivera Kovačević istakla je da je Njegomir "mogla i znala da otpeva sve", da je bila "muzički poliglota" pevajući na preko 20 svetskih jezika, od italijanskih kancona, preko ruskih romansi do operskih arija.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- I svi jezici sveta bili su tvoji jezici, jer je jezik umetnika jezik smisla u ovom našem životu - rekla je Kovačević.

Prema njenim rečima, Njegomir nije bila samo čuvar naše tradicije već je učestvovala iznova u njenom stvaranju, sa "preko sto trajnih snimaka izvornih pesma u arhivu Radio Beograda, i stotine emisija i šou programa u arhivu televizije".

- Iznad svega imala si dobar glas i bila si na dobrom glasu. Sreća je što te je vreme prepoznalo i što si za života ovenčana hvalom i najvišim priznanjima - istakla je Kovačević.

Muzičar Bora Dugić je istakao da je Njegomir bila veliki prijatelj spremna da pomogne svakom, kao i da se divi njenoj snazi sa kojom je pored svih izazova u karijeri uspela da izvede na put četvoro divne dece: Ljubicu, Milicu, Jelenu i Marka, koji su prisustvovali komemoraciji.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Poštovao sam način na koji si se uvek iznova radovala muzici, tvoju osobinu da pored ogromnog talenta stalno ispituješ svoje granice u traganju za savršenstvom. Bila si slavuj koji je mogao sve da otpeva - istakao je Dugić.

Prema njegovim rečima, raskošni glas Njegomir je "svojim visinama dodirivao nebesa, podjednako nežno kao i dušu, i kao takav ostaće upamćen u srpskoj muzici".

Televizijski voditelj Aleksandar Gajšek je na početku pročitao dirljivo pismo Jelene Njegomir majci za rođendan prošle godine, a potom je sam istakao da je pevačica "anđeoskim glasom godinama lečila i hranila naše duše".

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Kao što je Merimin kristalni sopran dopirao do velikih visina tako je bila visoka i Merimina duhovnost. Umetničko stvaralaštvo Merime Njegomir predstavlja veličanstveni i blistavi dragulj srpske kulturne baštine - naglasio je Gajšek.

Glumica Svetlana Bojković pročitala je pesmu Ne brini, mama Jelene Njegomir koju je posvetila majci Merimi, a potom je istakla koliko je za nju bilo dragoceno lično poznanstvo i druženje sa Njegomir.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Lepota tvoga bića i raskošan dar koga si negovala čuvala i brusila, otmenost tvoga duha, urođena gospodstvenost, zauvek su me osvojili - rekla je Bojković.

Pevačica Ana Bekuta je rekla da je njena kuma, drugarica i koleginica Njegomir imala "držanje na pozornici u maniru svetskih zvezda", da "nikada nije ispala iz tonaliteta", i da joj je žao što nije više hvalila njene vokalne sposobnosti.

- Ona je bila divan poklon u mom životu i danas sam zahvalna Bogu što sam ga dobila i beskrajno tužna što je više nema. 20. novembra Merima, ptica koja je pevala lepše nego iko od nas, zauvek je raširila krila i krenula prema nebu - rekla je Bekuta.

Istaknuta estradna umetnica Merima Njegomir je u utorak sahranjena u Aleji zaslužnih građana.

Autor: Tanjug

#Ana Bekuta

#Komemoracija

#Merima Njegomir

#Olivera Kovačević

#RTS