Pripreme za kolonizaciju naših suseda? 😍

Ako ste ikada želeli da bude dizajner centralnog dela svemirske infrastrukture, sada je tvoja šansa! NASA traži hitno ideje, planove i dizajn kako da postavi nukearni reaktor - NA MESECU. 🤓

Imate tri meseca da osmislite predlog za lunarni nuklearni reaktor koji bi mogao da funkcioniše na Zemljinom satelitu.

kako navodi Sebastian Corbisiero sa Nacionalnog biblioteke u Ajdahu koja sarađuje sa NASA na projektu:

Proizvodnja sigurnog sistema, visokog energetskog kapaciteta na Mesecu je vitalni sledeći korak u istraživanju svemira.

U okviru NASA Artemis misije, ljudi se vraćaju na mesec 2025. godine. Buduće istraživačke baze na Mesecu, mažda čak i na Marsu, imaće potrebu za održivim i snažnim izvorom energije. Sobzirom da mnogi izvori na koje se oslanjamo na Zemlji ne mogu da se pronađu u svemiru, opcije su svedene: solarna ili nuklearna energija.

Solarna noć, koja traje 14 zemaljskih dana, predstavlja problem u kontekstu čuvanja energije i daleko je kompleksnije za realizovanje od bilo čega sa čim smo se susretali na Zemlji.

Sa druge strane, postoji mnogo načina da se izgradi nuklearni reaktor, naravno nije ni blizu kao da imamo rešenje, ali ipak to za sada predstavlja najrealniju opciju.

U planu NASA je stvaranje više reaktora na površini Meseca, tj. klasičnih nuklearnih reaktora koji stvaraju energiju cepanjem atoma odakle izvlače toplotu i poreću turbine stvarajući elektricitet. Ukupno je planirano 4 reaktora, gde će svaki proizvoditi po 10 kilovat časova snage i koji će biti u sposobnosti da neprestano radi minimum 10 godina.

Drugi zahtevi su da svaki reaktor mora da stane u cilindar 6 metara dugačak i da nikako nije teži od 6.000 kilograma.

Svi zainteresovani mogu da pogledaju predlog i zahteve, i da pošalju svoje ideje najkasnije do 19. februara 2022.

Autor: redportal.rs

#Artemis

#Mesec

#Nuklearna snaga

#Povratak na mesec

#Svemirska misija

#Univerzum

#astronauti

#let

#nasa

#nuklearni reaktor

#svemir