54 stranice spisa gde je jedan od najvećih naučnika 20. veka krenuo u borbu sa dokazivanjem Teorije relativiteta 🧐

Redak, 54 stranice dugačak, ručno pisan spis koji su napisali Albert Ajnštajn i njegovi životni prijatelj Mišel Beso izašao je u sredu 23. novembra na aukciju. U njemu dvojac postavlja temelje Ajnštajnova najpoznatije misli - Opšte teorije relativiteta.

Prema aukcijskoj kući Christies, koja je domaćin prodaje, očekuje se da će dokument biti prodat za cifru koja se kreće od 2,4 do 3,4 miliona dolara. Što ovaj spis čini, najskupljim Ajnštajnovim delom ikada prodatim.

Kako su i samo predstavnici Christies naveli:

Ovo je, bez ikakve sumnje, najvredniji ajnštajnov spis koji je ikada poslat na aukciju.

Dokument je delom poseban i zbog onoga čime se on bavi. Napisan između juna 1913. i početka 1914. godine, spisi Ajnštajna i Besoa pokušavaju da objasne kosmičku misteriju. Konkretno, da je orbita Merkura za dlaku drugačija od onoga što je predvideo Isak Njutn u svojim zakonima kretanja. Oni su učinili uz pomoć ideja i jednačine koje će kasnije postati temelj Teorije relativiteta.

Prema analizi aukcijske kuće Christies, 26 stranica je napisao Ajnštajn, 24 je napisao Besso dok su 3 stranice napisali zajedno. Česti komentari na marginama, jasno pokazuju kako su naučnici komentarisali i analizirali rad jedno drugom. Kako se vidi ajnštajno uzbuženo napisao STIMMT! (prevedeno sa nemačkog: RADI!) na marginama jedne od njegovih stranica u kojima se bavio relativitetom i rotacijom sfera.

Međutim, duo na kraju nije uspeo da obkjasni Merkurovu orbitu. Ali su jednačine razvijene na ovoj problematici direktno vodile i poslužile u stvaranju njegovih jednačina u Opštoj teoriji relativiteta - koje se koriste i dan danas.

Ajnštajnova pisanja se često prodaju za milione dolara. U maju ove godine, pismo Ajnštajna drugom fizičaru rivalu, u okviru koga je bila legendarna jednačina E=mc2, prodata je za čak 1,7 miliona dolara. Dok su dve male zabeležke koje on ostavio portiru u jednom tokijskom hotelu, na temu formule za sreću, prodate za čak 1,5 miliona dolara.

Autor: redportal.rs

#AUKCIJA

#Ajnštajn

#Christies

#E=mc2

#Einstein

#Spisi

#Teorija relativiteta

#milion dolara

#pariz

#pisanje

#prodaja