Sremčeve knjige mogu da čitaju svi, od 7 do 77 💖

Pisac Stevan Sremac rođen je 23. novembra 1855. u Senti u tadađnjoj Austrougarskoj. Njegovi roditelji Avram i Katarina su umrli vrlo mladi pa je deo detinjstva proveo i u Pirotu kod bake po majci.

Njegov ujak Jovan Đorđević, znameniti srpski istoričar i književnik, ga dovodi 1868. u Beograd na dalje školovanje.Sremac završava gimnaziju (1875) , a potom nastavlja školovanje na Velikoj školi u delu za istoriju. Kao omladinac bio je opčinejn liberalnim idejama pa postaje član Liberalne partije. Svoj radni vek Sremac je proveo kao profesor u gimnaziji, u Beogradu, Nišu i Pirotu.

IZVOR: YT / Dragan Zika PROMAJA Stojanovic

Sremac je svoja najpoznatija dela Božićnu pečenicu, Zonu Zamfirovu, Ivkovu slavu, Pop Ćiru i pop Spiru, Čiča Jordana, Malera i Zlog podanika tek nakon 30. godine života.

Inspiraciju za roman Zona Zamfirova, Sremac dobija od Branislava Nušića jer je Zamfir sa ćerkom Zonom živeo u Prištini. Nušić nije hteo da piše o tome jer ga je poznavao, a i bio je srpski konzul u to vreme u Prištini pa nije bilo zgodno ni sa diplomatskog stanovišta da piše o tome.

Izabran je za redovnog člana Srpske kraljevske akademije 3. februara 1906. ali nije zbog smrti stigao da održi pristupnu besedu.

Preminuo je u Sokobanji 25. avgusta 1906. od sepse. Sahranjen je o državnom trošku sa velikim počastima na Novom groblju u Beogradu.

IZVOR: YT / Zona Zamfirova

Autor: Redportal.rs

#Pisac

#sremac

#zona