Tekstove za svoje pesme pisao je sam, a one su govorile o neuzvraćenim ljubavima i patnjama.

Popularni pevač Tomislav Toma Zdravković, rođen je 20. novembra 1938. u Aleksincu u Kraljevini Jugoslaviji.

Rođen je u porodici Dušana i Kosare Zdravković. Pred početak Drugog svetskog rata porodica se preselila u Pečenjevce, selo kod Leskovca. Imao je 3 brata: Ivana, Aleksandra i Novicu i sestru Mirijanu.

Pevač se ženio 4 puta i ima 2 dece, sina Aleksandra i ćerku Žaklinu.

Sasvim slučajno 1956. godine upoznao pevačicu Silvanu Barjaktarević Armenulić, koja ga je odvela u kafanu Radan, gde je pevala sa svojim orkestrom.

Tamo je naučio da peva nekoliko žanrova pesama, od narodnih i zabavnih do starogradskih pesama. Toma je baučio da peva i francuske šansone i italijanske kancone.

Tekstove za svoje pesme pisao je sam, a one su govorile o neuzvraćenim ljubavima i patnjama. Iza sebe je ostavio mnogo pesama koje se i danas pevaju: Da l‘ je moguće, Ej Branka, Branka, Danka (posvećena Danki Novović), Dotak’o sam dno života, Kafana je moja sudbina, Evo već je jesen a tebe još nema, Prokleta nedelja, Jelena, Tužno leto, O ciganko moja, Svirajte noćas samo za nju, Ostao sam sam, Kiša je padala, Za Ljiljanu (posvećena glumici Ljiljani Blagojević), Umoran sam od života, Pesme moje .

IZVOR: YT / The Martic

Preminuo je u ponedeljak 30. septembra 1991. u 53. godini, a sahranjen je na Centralnom groblju u Beogradu.

IZVOR: YT / RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

Toma Zdravković se pojavljuje u ulozi pevača u 2 filma (Balkan ekspres i Bolje od bekstva ), kao i u poslednjoj sceni filma Kako je propao rokenrol (1989), i 2 TV serije (Doktorka na selu i Bolji život ). Takođe, imao je i kratko pojavljivanje u jednom skeču TV serije Top lista nadrealista (1990).

O njemu je snimljen film i TV serija

IZVOR: YT / TOMA Film

Autor: Redportal.rs

#ROĐENDAN

#pevač

#toma