U logoru, u nedostatku hleba, humor je bio jedina moguća opcija da se zavara glad i da se preživi.

Zbirka 9 priča Anđeli neće sići sa nebesa iz zaostavÅ”tine Đorđa Lebovića, koja se 1. put objavljuje, kao da zamenjuje nikad nenapisana 2 zavrÅ”na poglavlja njegovog romana Semper idem šŸ“•.

Jezik logoraŔa i autentičan opis logorske golgote u ovim pričama uvek su uzdignuti na nivo humora, naizgled nesvojstvenog predvorju smrti i pozornici zločina. Likovi se po pravilu oslovljavaju nadimcima, dijalozi nose radnju, ali i taj dramaturŔki naboj začinjen je često crnohumornom Ŕalom:

U logoru, u nedostatku hleba, humor je bio jedina moguća opcija da se zavara glad i da se preživi.

Ipak, iako ā€žljudi ne vole kad neko priča o patnji koja je njih mimoiÅ”laā€œ, Lebović je opisima umiranja, razbacanih leÅ”eva, logoraÅ”a pretvorenih u žive kosture usled gladi, žeđi, bolesti, mraza i iscrpljenosti, na dramatičan i potresan način odao poÅ”tu svojim umrlim sapatnicima, često prerano sazrelim vrÅ”njacima iz dečjih baraka, prenoseći njihove reči i snove o slobodi, jer ih nada u izbavljenje do poslednjeg časa nije napuÅ”tala šŸ˜„.

U dodatku Iz piŔčeve beležnice Lebović u nizu kratkih fragmenata secira lik i delo Hitlera i pojavu nacizma, njegove metode, ideologiju, propagandu i istorijske reperkusije, pa i balkanski prostor bremenit nacionalizmom i mržnjom.

Ovom zbirkom autentičnih i uznemirujućih logorskih priča Lebović je, kao niko pre ni posle njega u savremenoj srpskoj književnosti, ostavio neizbrisivo umetničko svedočanstvo o krvavom nasleđu XX veka, neumorno opominjući svoje čitaoce na različite pojavne oblike i večno vraćanje zla ā˜šŸ».

Anđeli neće sići sa nebesa Đorđa Lebovića u prodaji je od petka, 19. novembra, u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi.rs, kao i na sajtu Laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Anđeli neće sići sa nebesa

#Laguna

#knjiga

#knjige

#Đorđe Lebović