Ove godine festival će trajati od 19. do 21. novembra

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF), održava se pod sloganom “Ovde!”  sedmu godinu zaredom. Ove godine festival će trajati od 19. do 21. novembra a pored glavnog programa u Domu kulture Gračanica, a deo programa Festival prikazuje i  u srpskim enklavama na Kosovu – u Šilovu i Ranilugu.

Nakon prva dva uspešna i posećena izdanja, 2015. u Kosovskoj Mitrovici i 2016. godine u Zvečanu, KMMFF, čiji je glavni cilj podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, održava se svake godine u Gračanici, u organizaciji Evropskog kulturnog foruma i Doma kulture Gračanica a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.  

Za tri dana festivala, biće prikazano 9 filmova. Publiku očekuju srpska ostvarenjanajnovije produkcije, strani filmovi koji su izazvalii veliku pažnju i postigli veliku gledanost u bioskopima i neizostavni dečiji program posvećen najmlađim ljubiteljima sedme umetnosti. 

Novi film Srđana Dragojevića, Nebesa koji je svetsku premijeru imao u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Lokarnu, biće prikazan 19. novembra u 21h. U pitanju je provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u XXI veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i  često, suprotan efekat. Scenario za film Nebesa je zasnovan je naprozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju saelementima fantastike. Radnja  prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Pred publikom će se naći i Toma kao jedan od najgledanijih domaćih filmova. Svetsku premijeru Toma je imao na Filmskom Festivalu u Sarajevu i od tada ne prestaje da puni bioskopske sale kako kod nas tako i u svetu. Film je impresionistički portretTome Zdravkovića, koji prikazuje same njegove početke, vrhunac slave i ljubavikoje su ga inspirisale za neke od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljimakoje je imao u ondašnjem umjetničkom miljeu.

Još jedan dmaći film na programu KMMFF je art-horor Vampir u reditelja i scenariste Branka Tomovića. Film govori o Arnautu (glumi ga Branko Tomović) koji, nakon što je prisustvovao zločinu u Londonu, želi da se skloni na neko vreme i dolazi u malo udaljeno selo u Srbiji da se brine o groblju. Počinje da ima košmare na koje utiče baba Draga (Eva Ras) i sumnja da naizgled prijateljski nastrojeni seljani zapravo žele da munaude. Pored Tomovića i Eve Ras, u filmu glume Gorica Regodić i Joakim Tasić.

Od stranih filmova na Festivalu će biti prikazani filmski hitovi: Mainstream, Večni i Venom 2

Mainstream je drugi film rediteljke Đije Kopole (Gia Coppola) koji je na Filmskom festivalu u Veneciji veoma zainteresovao kako kritičare tako i publiku. Film obrađuje temu uticaja društvenih mreža na realan život i postavlja pitanja koliko smo spremni da se odreknemo sebe u trci za lajkovima, popularnošću i zaradom, kao i to da li postojigranica između ljudi koji “prodaju dušu đavolu na internetu” i onih drugih koji misle da su uz pomoć satire iznad društvenih mreža, a zapravo idu ka istom cilju. Scenaristkinja i rediteljka filma Đija Kopola je unuka čuvenog sineaste Fransisa Forda Kopole (Kum, Apokalipsa sada), svoj debitanski film Palo Alto predstavila je na Mostri u Veneciji 2013. godine. Glavnu ulogu igra popularni Endrju Garfild dok je glavna ženska ulog, Frenki, pripala mladoj glumici Maji Houk (“Bilo jednom u Holivudu”) koja je ćerka glumice Ume Turman i glumca Itana Houka.

Novi film iz Marvel studija, Večni takođe stiže na 7. KMMFF. Tim superjunaka predvođenih Selmom Hajek i Anđelinom Džoli donosi i deset novih lica, deset novih energija, deset novih moći koji svojom različitosti doprinose snazi superheroja koji će ući u legendu. Rediteljka filma je Kloi Džao, dobitnica Oskara za film Zemlja nomada, te je spoj sa univerzumom super heroja za celu glumačku postavu pravo osveženje.

Tom Hardi se u filmu Venom 2 vraća kao istraživački novinar Edi Brok, koji je sada najbolji prijatelj i cimer vanzemaljskog parazita koji mu omogućava da bude „smrtonosni zaštitnik“ San Franciska. 

U dečijem programu Festivala prikazuju se tri nova animirana filma sinhronizovana na srpski. Diznijeva avantura Nepopravljivi Ron, ruska bajkovita priča Moje slatko čudovište i premijerno Čarolija meseca čija se bioskopska distribucija tek očekuje. 

Festival prikazuje filmove Moje slatko čudovište i Toma 20. novembra u Šilovu i 21. novembra u Ranilugu. 

Ulaznice za pojedinačne projekcije mogu se kupiti na blagajni Doma kulture Gračanica, odnosno KPC-a Božidar Mitrović Šandor u Šilovu i Doma kulture Radomir Popović u Ranilugu.

Autor: redportal.rs

#Festival

#Gračanica

#Kosovo i Metohija

#filmski festival