U 11 č. 11. novembra 1918. zvanično je počelo primirje 💕

Dan primirja je praznik posvećen potpisivanju primirja u Prvom svetskom ratu. Na ovaj dan, 11. novembra 1918. generali 2 zaraćene strane, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom u francuskom gradu Kompijen, u železničkom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisali su primirje.

Iako će rat biti sasvim završen tek mirovnom konferencijom u Versaju, ovim događajem se okončao Veliki rat. Rat se tada smatrao najkrvavijem sukobom u istoriji.

U Srbiji se ovaj datum proslavlja od novembra 2012, a država ga praznuje neradno. Ustanovljeno je da tokom proslavljanja ovog praznika nosi specifičan amblem koji se nosi na reveru u nedelji uoči Dana primirja.

Amblem se sastoji od 2 zelene trake koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice i jednog ljubičastog cveta sa pet latica, Natalijine ramonde. Ovaj cvet je otkrio botaničar Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića i da ojoj ime po kraljici Nataliji.

Natalijina Ramonda je cvet koji je u Srbiji zaštićen zakonom, kao "strogo zaštićena vrsta" što znači da je strogo zabranjeno i kažnjivo njeno sakupljanje i narušavanje staništa.

IZVOR: YT / Запис / Zapis / The Testimony tree

Ovako je u Srbiji otpočela ovogodišnja proslava Dana primirja.

IZVOR: YT / Министарство одбране и Војска Србије

Osim u Srbiji, ovaj dan se proslavlja i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Belgiji, Novom Zelandu. Dan primirja je poznat pod imenom Dan sećanja u zemljama Komonvelta, a pod imenom Dan veterana u SAD.

Autor: Redportal.rs

#Proslava

#Srbija

#primirje