Reč je o ambijentalnoj instalaciji koja se bavi istraživanjima slika smrti i smrti slike

U Salonu Muzeja savremene umetnosti, u Pariskoj ulici, danas je u 19 časova otvorena izložba Smrt (na) ekranu Mladena Miljanovića, čiji je kustos Mišela Blanuša.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Reč je o ambijentalnoj instalaciji koja se bavi istraživanjima slika smrti i smrti slike, a čiji je tematski fokus na pandemiji COVID-19.

Deo postavke koja će trajati do 31. januara su računari, mobilni telefoni i digitalni televizori, koje Miljanović oblikuje tehnikom obrade kamena, materijala koji se najčešće koristi za obeležavanje smrti, odnosno za forme večnog pomena, stvarajući svojevrsne spomenike ovim uređajima.

Ovaj umetnik uzbudljive biografije, rođen u Zenici, posle srednje škole koju je završio u Doboju, pohađao je Vojnu školu rezervnih oficira.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pre nego što je diplomirao, a potom i magistrirao slikarstvo na Akademiji umetnosti u Banjaluci, radio je i u klesarskoj radionici na izradi nadgrobnih spomenika. Trenutno je u procesu izrade doktorskog umetničkog rada na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer novi mediji.

Autor: Tanjug

#Izložba

#Mladen Miljanović

#Smrt (na) ekranu

#mišela blanuša

#muzej savremene umetnosti