Na otvaranju nastupili Blazin’ Quartet našeg bubnjara Srđana Ivanovića, kao i mlade nade američkog džeza – vibrafonista Joel Ross i saksofonistkinja Lakecia Benjamin sa svojim sastavima

Na otvaranju 24. Pančevačkog džez festivala, koji se održava od 4. do 7. novembra u Kulturnom centru Pančeva, nastupili su Blazin’ Quartet našeg bubnjara Srđana Ivanovića, kao i mlade nade američkog džeza – vibrafonista Joel Ross i saksofonistkinja Lakecia Benjamin sa svojim sastavima 🎶🎷🎶.

Blazin’ Quartet je izveo svoj aktuelni album Sleeping Beauty, u kome bubnjar Srđan Ivanović predstavlja sebe kao diskretnog lidera iz senke, u muzici koja ističe lirični pristup i suptilne emocije, ali i predstavlja grčkog trubača Andreasa Polyzogopoulosa kao sviračku zvezdu benda i muzičara koji bi mogao da ostavi značajan trag na evropskoj džez sceni.

Između prva 2 koncerta, festival je svečano otvoren obraćanjem Marije Jević, članice Gradskog veća za kulturu i omladinu:

Pančevo je grad koji sluša džez, svira džez i voli džez. Zbog toga je Pančevački džez festival ovako dobar, i zbog toga ste večeras vi ovde. Grad će i budućnosti nastaviti da podržava ovu manifestaciju, kako bi ona bila još bolja.

Foto: Redportal.rs/Dragoslav Nedić

Prisutnima se obratio i Jörg Hofmann, komercijalni direktor kompanije Brose DOO Pančevo, generalnog sponzora Pančevačkog džez festivala:

Brose je lociran ovde u Pančevu tek 2 godine, ali smo srećni što smo pozvani da sponzorišemo ovaj fantastičan džez festival i da pružimo šansu posetiocima da uživaju u nastupima sjajnih muzičar.

Foto: Redportal.rs/Dragoslav Nedić

U nastavku večeri nastupila je američka postava Joel Ross Good Vibes, koju predvodi jedan od vodećih vibrafonista savremenog džeza 🎷. Ovaj muzičar je do sada je snimio dva studijska albuma za legendarnu izdavačku kuću Blue Note, na kojima je predstavio kao autor lirične, tople i humane muzike, čiji emotivni učinak nadilazi veštinu aranžmana u duhu najboljih tendencija savremenog džez mejnstrima. Na Pančevačkom džez festivalu predstavio se ne samo na vibrafonu već i kao veoma vešt pijanista 😎.

Foto: Redportal.rs/Dragoslav Nedić

Koncertno veče prvog dana 24. Pančevačkog džez festivala zatvorila je američka saksofonistkinja Lakecia Benjamin,  koja je predstavila svoj projekat i istoimeni album Pursuance – The Coltranes. Lakaecia Benjamin proglašena je 2020. za muzičarku u usponu po izboru američke Asocijacije džez novinara, dok je u izboru kritičara magazina Downbeat izabrana za zvezdu u usponu na alt saksofonu 🥰.

Foto: Redportal.rs/Dragoslav Nedić

Druge večeri Pančevačkog džez festivala, u petak 5. novembra, pred publikom u Kulturnom centru Pančeva će nastupiti sastavi Wolfgang Puschnig FULSOME X, Antonio Sanchez SHIFT i LBT.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Pančeva i kompanije Brose kao generalnog sponzora, kao i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Instituta Gete i Austrijskijskog kulturnog foruma.

Autor: redportal.rs

#Muzika

#Pančevački džez festival

#džez

#jazz

#koncerti

#pančevo