Mali članak koji ne ostavlja nikog ravnodušnim 🧐

Odlomci iz teksta Televizija će upropastiti čovečanstvo, izdatog u Pravdi 10. jula 1928. godine:

Nekoliko lica, zatvorenih u neki memljivi podrum u Njujorku, mogu videti nekog čoveka ili ženu isto tako zatvorenih u nekoj sobi u Londonu.. Izgleda da se svet ne oseća srećan i zadovoljan mišlju, da će kroz 20 ili 30 godina svako moći nositi televizor i da ćemo moći na samo da razgovaramo, već i da se gledamo na daljinu od više hiljada kilometara. Svet se, iskreno, uplašio od tih rezultata i komplikacija koje bi one mogle doneti.
Telefon, koji je pre 50 godina proglašen za tzv. Osmo čudo, nije li sada postao u našem običnom životu izvor dosade i nervoze? Masa frivolnih i izlišnih razgovora ne bi postojali, kada ne bi bilo tako lako deranžirati nekoga na daljinu, običnim pokretom ruke.
Ako je tačno da mi svakoga dana sve bolje živimo i sve više znamo, ostaje pitanje po koju cenu smo mi dobili tu privilegiju? Ta vrsta naših novih saznanja, ma koliko bila bila brza, ipak je površna i statična. Nikakav telefon neće moći biti u stanju da zameni iskreno pismo, koja su bila potpunije, ozbiljnije i dublje pisana. Telefon i telegraf su skoro ubili umetnost pisanja, kao što je film ubio umetnost građenja drame na daskama koje život znače.
Svet se danas žali da nema originalnosti i da vlada oskudica dobrih pisaca, ali ne shvata da je to posledica pronalazaka koji su u u pozadinu gurnuli pero kao medijum za saopštavanje čovečijih misli.
Ako televizor uspe da dobije opštu i praktičnu primenu, to će odista napraviti revoluciju u svetu. Čovek se više neće moći smatrati gospodarem u svojoj kući, niti slobodnim na tuđoj teritoriji. On će biti užasno i nemilosrdno progonjen svuda, gde ima i gde nema žica, jer nevidljivi talasi dopiru svuda i svugde vas mogu naći. Oni će vas otkriti i pronaći i onda kada se najmanje nadate...
Čovek često puta ima potrebu da ostane usamljenm zaklonjen od indiskretnih pogleda. Međutim to će ubuduće biti nemoguće. Nikakvi zidovi vas neće moći zakloniti.. I kada spavate, i kada jedete, i kada držite neku tajnu konferenciju nečije indiskretno oko moćiće da vas vidi.

Ko bi rekao da će ovaj tekst uskoro napuniti ravno 100 godina...

Foto: Facebook.com/Pisalo je u novinama

IZVOR: FB / Pisalo je u novinama

Autor: Redportal.rs

#Facebook

#Pre Vek

#Televizija

#meta

#odgovor

#Će upropatiti

#čovečanstvo