Koristi umetnički jezik i kreativne tehnike koji dopiru direktnije do srca i uma gledaoca

Dah teatar će 6. novembra 2021. na svetskoj konferenciji povodom klimatskih promena COP 26 u Glazgovu premijerno prikazati insert iz dokumentarno-umetničkog filma o projektu Drveće pleše, kao deo programa platforme ITAC – Climate Change, koja je, između ostalih, podržala projekat Dah teatra 🎬📽. Film će svoju premijeru u Beogradu imati tokom novembra ili decembra, termin će biti objavljen naknadno.

Film, u režiji Strahinje Savića, prati nastanak projekta Drveće pleše, koji uključuje predstavu Drveće pleše (režija Jadranka Anđelić i Dijana Milošević) u saradnji sa Institutom za umetničku igru, premijerno izvedenu 30. oktobra u Beogradu. Pored predstave koja se izvodi u parkovima, projekat predviđa razgovore, digitalnu platformu, vebinar, film i druge aktivnosti koje povezuju umetnost i ekologiju u cilju aktiviranja građana na zaštitu životne sredine. 

Foto: Redportal.rs/Đorđe Tomić

Cilj projekta je da senzibilizuje publiku i podstakne građanske inicijative u zaštiti životne sredine, kako efikasno i konstruktivno reagovati na jednu od najvećih kriza sa kojom se suočavamo danas, krizom opstanka zdrave životne sredine čiji su direktni simptomi klimatske promene i jedan od glavnih uzroka – uništavanje šuma i drveća 🌳🌲🌳.

Predstavnici skoro 200 zemalja, između ostalih i Srbija, sastalo se u Glazgovu, u Škotskoj, na 26. konferenciji stranaka Ujedinjenih nacija (COP 26) kako bi razmotrili stanje klimatske krize. Ideja je da se pregleda i ojača Pariski sporazum, okvir međunarodne zajednice za globalnu saradnju u oblasti klimatskih mera.

Foto: Redportal.rs/Đorđe Tomić

Dah teatar koristi umetnički jezik i kreativne tehnike koji dopiru direktnije do srca i uma gledaoca nego mnogi drugi standardni načini, kao i digitalne medije koji danas imaju veliki uticaj i vidljivost, želeći da podigne svest o važnosti drveća za očuvanje zdravlja i eko-sistema u našem gradu i šire; da podeli konkretne informacije u vezi sa situacijom; da osnaži građane da reaguju i aktivno učestvuju u promenama pogrešnih uverenja u vezi sa klimatskim promenama i održanje zdrave životne sredine kao i da ih motiviše da preduzmu prvi korak u izgradnji kulture odgovornosti i primenljive prakse.

Projekat pomogli: ITAC– Climate Impact, Savezno Ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Austrije, Međunarodni fond za pomoć nemačkog saveznog Ministarstva spoljnih poslova i Instituta Gete i drugih partnera, Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu. 

U saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu.

Autor: redportal.rs

#Drveće pleše

#dah teatar

#film

#projekat