Do juče krah, danas slava 💪🏻

Kako je stanje postajalo dramatično na srpskom frontu, tako su sve velike novinske agencije tog doba prenosile jezive vesti o skorašnjem uništenju Kraljevine Srbije.

Naravno, posebno je prednjačila štampa sila Osovine, koja je pisala o skorom krahu Srbije i pobedi u ratu protiv degenerisane zemlje.

Kolubarski vaskrs protresao je Austrougarsku i Nemačku kao grom iz vedra neba. Niotkuda srpska armija, pred slomom, prelazi u kontraofanzivu i nanosi katastrofalan poraz Austrougarskoj.

Pobeda je odjeknula širom sveta i šok je bio očigledan. 😁

NEW YORK TIMES (SAD)

Bile su već odštampane posmrtne liste za Srbiju... Sve je bilo svršeno... Divljenja je dostojan, čuđenja je dostojan ovaj mali srpski narod, koji ne samo da odbija već u prah i pepeo satire armiju jedne moćne carevine. I to čini narod još neoporavljen od dva ranija rata, koja je izdržao prošle godine...

THE OBSERVER (Velika Britanija)

Nema dirljivije u ovom evropskom ratu od neobične pobede koju je Srbija odnela u trenutku kada je izgledalo da je izgubljena i iscrpljena... Srbi su dali dokaze da su dostojni veće budućnosti, koja im je sada izvesno osigurana.

LE FIGARO (Francuska)

Niko više ne pruža tako herojsku sliku kao taj mali narod koji se već 5 meseci bori protivu toliko mnogobrojnijeg protivnika i koji mu, u trenutku kada smo se svačega morali plašiti, zadaje krvavi poraz. Kada dođe trenutak da se oceni zadatak, koji je u zajdničkoj borbi izvršio svaki saveznik, zadatak Srbije će se još bolje ocrtati u istinskoj svojoj veličini.

VILAG (Austrougarska)

Srbija je grobnica mađarskih pukova. Zemlja koju mi po kafanama zovemo "degenerisana zemlja kralja Petra" grobnica je naša... A mi smo o toj srpskoj vojsci govorili: "A, to su jadnici bez municije, bez igde ičega! To je vojska gladnica..." Gospoda koja su ovako govorila zinula su sada od čuda...

Itd., itd., itd... 😊

Autor: redportal.rs

#Boj na Kolubari

#Kolubarska birka

#Prvi svetski rat

#Srbija

#kolubara

#svet