Festival će trajati od 4. do 9. novembra

Filmski festival Slobodna zona u 17. izdanju sa veoma obimnim programom biće održan od 4. do 9. novembra u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Festival dokumentarnog i igranog filma, gde je težište na ljudskim pravima, svečano će otvoriti dugometražni dokumentarac Drumski trkač: Entoni Bordejn Morgana Nevila, o čuvenom kuvaru i piscu bestselera, koji je, nažalost, pre nekoliko godina iznenada izvršio samoubistvo.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ekskluzivnost ove premijere je u tome da će ostvarenje biti prikazano samo te večeri 4. novembra od 19 sati i nikada kasnije neće biti emitovan u redovnoj bioskopskoj distribuciji, niti na onlajn platformama.

U prestonici festival će se odvijati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Kombank dvorani, Domu omladine, Cine Grand BIG Rakovici, Art bioskopu Kolarac, Fontani, Jugoslovenskoj kinoteci.

Kulturni centar Novog Sada će biti domaćin filmskog programa u tom gradu, dok će u Nišu biti u bioskopu Cineplexx.

Rajko Petrović, direktor i selektor festivala, najavio je da će festival imati 12 selekcionih programa, da će trajati 6 dana, u 3 grada i da će na njemu biti prikazano 62 dugometražna i dokumentarna filma, 24 kratkih ostvarenja.

Na zatvaranju festivala 9. novembra biće prikazan igrani biografski film Spenser o lejdi Dajani, u režiji Pabla Larena, gde glavnu ulogu tumači Kristen Stjuart.

IZVOR: YT / SlobodnaZona

Film u koprodukciji Nemačke, Čilea, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, prati princezu Dajanu koja odlučuje da okonča brak sa princom Čarlsom.

Selektor Petrović je izdvojio i film Slobodnim stilom za Montenegro, dokumentarni projekat Ardita Sadikua iz Albanije, o plivaču koji pokušava da pobegne od režima Envera Hodže plivanjem iz Albanije do Jugoslavije.

Rediteljka Branka Pavlović, ovde selektorka Međunarodnog programa, izdvojila je nemačko ostvarenje Profesor Bahman i njegovi časovi, dokumentarno delo od čak 217 minuta, u režiji Marie Spet, koje, prema njenim rečima, iako veoma dugačak film, vredi svaki minut.

Ivan Bakrač, selektor regionalnog programa Horizonti Balkana, u svom segmentu naglasio je delo Žica u režiji Tihe K. Gudac o izbeglicama iz Bosne koji teže ka Evropi.

Urednik programa Kompas Slobodne zone Ivan Milenković predstavio je 11. izdanje ovog segmenta, gde je fokus na debatnom programu, panel-diskusijama nakon određenih filmova.

U ovoj selekciji predstavljeni su filmovi koji obrađuju različite vrste nasilja: nad prirodom, čovekom, nad nemoćnima, vojno nasilje, kao i nasilje lažima, u javnom prostoru.

Tamara Milošević i Anja Kovačević, urednice programa Sonar, predstavile su tematske celine ovog dela, gde je težište na dokumentarnim delima nekad i sad u sferi pojave društvenih mreža.

Autor: Tanjug

#filmski festival

#slobodna zona