Kako bi se duhovno uzizao Prohor odluči da napusti rodni kraj.

Jedan od prvih srpskih svetaca je Sveti prohor Pčinjski. Rođen je početkom 11. veka u porodici Jovana i Ane, u okolini Ovčeg polja u današnjoj Severnoj Makedoniji.

Kako piše u Žitiju, Prohor je voleo da izučava nove knjige i bio je bolji od svojih vršnjaka. Kako bi se duhovno uzizao Prohor odluči da napusti rodni kraj i uputi se u Nagoričinsku u blizini današnjeg manastira Staro Nagoričino.

Rimski car Diogen je tokom lova sreo Prohora i ovaj mu je prorekao da će postati car, i zaista je postao Roman IV Diogen.

Nakon povratka iz Nagoričinske uputio se na podvizavanje koje je trajalo 30 godina na planini Kozjak u blizini Vranja gde je boravio u jednoj maloj pećini. Nakon 62 godina isposničkog života Prohor umire 14. oktobra 1067.

Prohor se po žitiju pojavio rimskom caru Diogenu u snu podsetivši ga na susret tražeći od njega mu podigne hram. Car to i učini, krenuo je u potragu za starcem, pošto ga nije našao na mestu susreta dozna da se odselio na planinu Kozjak. Kada je pronašao pećinu i u njoj mošti Svetog Prohora sagradio je hram posvetivši ga Svetom Luki.

Malo dalje car naredi da se podigne manastir posvećen ovo Svetom Prohoru. U hramu, sa desne strane oltara, stavljene su svete mošti Prepodobnog Prohora Pčinjskog, a iz poteče sveto miro. 

Foto: Printscreen YouTube/AgroTV Srbija

Deo moštiju car je odneo u Carigrad, jedan deo je nekako dospeo u zadužbinu carice Milice, Ljubostinju, a deo se i danas nalazi u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog pod planinom Kozjak.

Ovaj manastir spada u najstarije manastire na prostoru današnje Srbije.

IZVOR: YT / AgroTV Srbija

Autor: Redportal.rs

#manastir Prohor Pčinjski

#praznik

#svetac