Hilandar je jedno svojevrsno mesto koje nikada nije osvajano, koje je uvek bilo naše.

Proslavljeni odbojkaš Vladimir Vanja Grbić je osim po maestralnim odbojkaškim partijama poznat i kao strastveni ribolovac i verni čuvar naše tradicije i vere. Pre nekoliko godina otvorio je svoj kamp gde deci nesebično prenosi svoja znanja i iskustva vezana za odbojku.

Deca rođeni 80-ih i početkom 90-ih se sećaju Vanjinog čuvenog poteza iz Sidneja koji se i sad prepričava. U intervjuu Telegraf.rs Vanja se dotakao vere i tom prilikom izjavio:

- Poštujem ljude koji su vernici. Poštujem ljude koji poštuju veru i tradiciju svog naroda jer to mnogo govori o njima. Eto preko je puno poštovanje. U vreme stare Jugoslavije niko nije radio na tome da se upoznamo sa onim što je naša vera ili naša tradicija ili bilo šta drugo. I to što je bilo, bilo je vrlo šturo. Ja sam otišao 1992. godine u Italiju. Mene su Italijani zaintrigirali da saznam o svojoj veri ono što ne znam, jer su se prema našoj veri odnosili sa pijedestala. Ja sam, naravno, upoznao oca Dimitrija u Kleku, koji je inače moj duhovnik sa kojim sam počeo priču. On me je upoznao sa svim onim što će kasnije biti upoznavanje sa onim ko smo mi.

- Nikola i ja smo se posle Atlante (prim. aut Olimpijske igre 1996.) krstili i ja sam otišao na Hilandar. Hilandar je jedno svojevrsno mesto koje nikada nije osvajano, koje je uvek bilo naše. Kad dođete na Hilandar, koji su Sveti Sava i Sveti Simeon osnovali na bazi starovizantijskog manastira Hilandarion negde 1.200 te godine upoznate se sa onim što je priroda. Vidite mesto gde je magarac doneo ikonu Trojeručicu, vidite i plod svete loze svetog Simeona Mirotočivog staru više od 800 godina, čiji plod pomaže parovima da dođu do potomstva. Onda vidite stepenicu u mermeru na ulazu u treću priparatu, koju je izgradio Sveti Knez Lazar, koja je ulegnuta.

Autor: Telegraf.rs / Redportal.rs

#Vanja Grbić

#Vera

#odbojka