Po narodnom predanju, Svetog Zosima nehotice je ubio Miloš Obilić 😥

Sveti Zosim Tumanski pripada grupi monaha isihasta, poznatih pod imenom Sinaiti, koji su u vreme kneza Lazara, naselili Srbiju. 😊

O njegovom životu u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Bežanijskoj kosi na tribini 2017. g. govorio je iguman tumanski Dimitrije Plećević.

To je vreme 14. veka kada monasi isihasti bežeći iz istočnih zemalja traže utočište kod blagočestivog i pobožnog kneza Lazara u tadašnjoj moravskoj Srbiji. I zaista, braničevski kraj kakvim ga mi danas znamo bio je vrlo pogodan za dolazak tih podvižnika vere jer je bilo mnogo manastira i pogodnih mesta za njihov podvižnički život. 🙏🏻
O Svetom Zosimu se iz istorijske perspektive gotovo ništa ne zna. Narod je sačuvao njegovo ime, mesto njegovog svetog podviga i veliko sećanje na njega kao ugodnika božijeg u vreme zamaljskoga života i kao velikog čudotvorca po blaženom usnuću. Jedno lepo predanje ga vezuje za Miloša Obilića, koji je, opet po verovanju naroda, živeo u kraju u blizini manastira Tumana. On je jednom prilikom krenuo u lov i nehotice ranio svetog pustinjaka Zosima. Na mestu gde je svetitelj predo dušu gospodu Miloš je počeo da zida zadužbinu. Svetac mu je rekao na samrti: tu mani i pusti me da umrem! U znak pokajanja, stigavši do krova zadužbine Milošu dolazi glas od kneza Lazara koji kaže: tu mani zadužbinu i dođi da idemo u boj protiv Turaka. Tako živo predanje vernoga naroda već punih šest vekova oslikava nastanak i ime manastira Tumana i nerazdelčjivo ga vezuje za ime svetog podvižnika, pustinjaka Zosima.
Do današnjega dana sačuvana je njegova sveta isposnica, koja se nalazi nedaleko od samoga manastira Tumana, i predstavlja jedno izuzetno blago, blago duhovno i ono što je u stvari pokazalo da naš pravoslavni narod već vekovima ima živo predanje duhovnoga života. Ona je jedna od retkih, od svega desetak, sačuvanih i gotovo najlepših isposnica koje su do danas ostale sačuvane i uređene za monaški život, odnosno bogosluženja.

O čudima Svetog Zosima, ličnim iskustvima, devojčici koja je prohodala uz mošti Svetog Zosima ali i ličnom doživljaju igumana Dimitrija, poslušajte u ostatku predavanja 👇🏻👇🏻👇🏻:

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: Sanja Vuković

#Dimitrije Plećević

#Pravoslavlje

#tumane