Srpski vojnik ne uzima dragocenosti sa tela ubijenog bugarskog vojnika, već nosi amajliju koju mu je majka dala. 💖

Priče iz tadašnjeg Velikog rata, nama poznatijeg kao Prvi svetski rat, su jedne od najzanimljivijih. U njima možemo da vidimo kako su se nekad naši preci borili za slobodu i teritoriju koju su krvlju platili.

Priče o srpskim vojnicima, njihovoj hrabrosti i disciplini su odavno ušle u istorijske knjige. NJihove pobede upisane su anale svetske istorije, ali malo toga znamo kako su se oni zapravo osećali, da li su se i pored pokazane hrabrosti plašili i kako su provodili vreme čekajući bitku.

Upravo je to pokušao da nam dočara engleski novinar Hari Кolinson Oven opisujući srpske vojnike kao veoma hrabre, ali veoma namučene ljude koji su po njegovom svedočenju izgledali bar nekoliko godina starije od svojih vršnjaka iz drugih savezničkih zemalja baš zbog teškog načina života.

- Srpski vojnik je sujeveran i tradicionalista. Posebno je sujeverje bilo njegov snažan pokretač, duboko ukorenjeno u svakodnevnom životu jednostavnih ljudi sa sela. Tako ne uzima dragocenosti sa tela ubijenog bugarskog vojnika, nosi amajliju koju mu je majka dala ili komad tisovine od kojeg je naprvio krstić, veruje u snove i tumači ih, slavu slavi čak i tokom povlačenja, kao i velike hrišćanske praznike dok je u rovovima.

Engleski novinar obilazeći savezničke trupe je izneo još nekoliko bitnih činjenica koje su krasile srpske vojnike pišući o njima samo u superlativu.

- Zna za kog se bori, nosi sliku svoje porodice koju rado pokazuje svojim saborcima. Iskusan je i hrabar borac, odlično se snalazi u bliskoj borbi. Pokazuje veliku izdržljivost, srođen je sa prirodom u kojoj se oseća kao na svom terenu, izložen je kiši, snegu i velikim vrućinama, dok leti najviše voli da spava pod vedrim nebom.

Autor: Redportal.rs

#Prvi svetski rat

#Srbija

#borba