Da li psilocibini stoje iza naših moćnih kognitivnih sposobnosti 🧐

Tranzicija iz ranih hominida (ranih oblika ljudske rase) u moderne ljude je veeeliki korak, i mnogi naučnici veruju da je razvoj kompleksnih kognitivnih sposobnosti i društvene inteligencije verovatno bio ubrzan spoljašnim faktorima. Sad, naravno da se ne misli na vanzemaljce i slične stvari, već više na nešto svedenije. Takoreći "bliže zemlji" 🤭.

Tzv. Teorija drogiranog majmuna postavlja hipotezu po kome je konzumacija halucinogenih pečurki (odnosno psilocibina) od strane naših predaka gurnula u petu brzinu evoluciju našeg uma. Do danas, ova visoko špekulativna teorija, nema čvrstih dokaza koji bi je podržali - no pojavio se novi članak u časopisu Frontiers of Psychology koji je pokušao da stane u odbranu ove teorije.

Autori članka su nezavisni istraživač Hoze Emanuel Rodrigez i doktor Majkl Vinkelman sa Univerziteta Arizona. Kako se navodi u studiji:

Evolucija hominida se stalno događa, neprestano i kontinuirano, ali često se i brzo menja u uslovima konstantne promene okruženja.

Drugim rečima, konstantan izazov preživljavanja stvorio je uslove i potrebu za većom inteligencijom, saradnjom, komunikacijom i društvenom interakcijom.

Prema autorima, ove karakteristike su u velikoj meri zavisne od serotonina - neurotransmitera i hormona koji stabilizuje naše emocije i igra glavnu ulogu u osećaju sreće. On se sastoji od aminokiseline triptofana i tu leži problem. Ljudi nisu sposobni da sami proizvedu triptofan, i prema istraživačima jedini način kako bi rani hominidi mogli da proizvedu dovoljno serotonina je uz pomoć psilocibina - halucinogenih pečurki.

Da podržali ovu teoriju, ukazali su na skore studije koje su naznačile na potencijal psihodelika i njihovu sposobnost da leče poremećaje poput depresije, na način tako što aktiviraju primarne depoe serotonina u mozgu. Prema njima, konzumiranje ovih hemikalija je upravo omogućilo ranim hominidima da razviju nove kognitivne sposobnosti.

Takođe dodaju da je i konzumacija psihodelika uticala na povezivanje hominida u okviru jedne zajednice, stvarajući euforiju i smeh, povećavajući kapacitete za stvaranje muzike i pričanje priča. Prema njima na ovaj način su nastale društvene tendencije kod ljudi, koje su vodile ka stvaranju zajednica preko kojih su se obezbeđivale veće šanse za preživljavanje.

Iako sve ovo zvuči verovatno i logično (donekle), ostaje činjenica da ne postroji niti jedan jedini dokaz koji ide u prilog ovoj teoriji - tj. nema nijednog dokaza da su rani hominidi konzumirali psihodelike. uprkos tome, autori insistiraju da su naši preci nailazili i redovno konzumirali magične pečurke tokom cele naše evolutivne istorije.

Uprkos ovakvim tvrdnjama važno je naglasiti da je ova teorija i dalje veoma sporna i hipotetična.

U slučaju da su u pravu, iako sami kažu da to nikada sa sigurnošću ne možemo znati, mi sav naš intelekt i kognitivne sposobnosti dugujemo gomili drogiranih majmuna koji su žvakali pečurke u pećini 🤭🤭🤭.

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Drogirani Majmuni

#Hipoteza

#Hominidi

#Kognitivne sposobnosti

#Magične pečurke

#Majmuni

#Psilocibini

#Um

#droga

#evolucija

#mozak

#teorija