Antitela, tokom imunog odgovora na COVID-19, napala moždano tkivo pacijenata

Dva tinejdžera razvila su teška psihijatrijska oboljenja poput paranoje, iluzornog razmišljanja i suicidalnih misli tokom relativno slabih COVID-19 infekcija. Sada, naučnici smatraju da su identifikovali potencijalni okidač - antitela koja su greškom napala mozak tinejdžera umesto ćelije koronavirusa.

Istraživači su uočili ova antitela tokom analize na Univerzitetu California nakon što su se dva pacijenta zarazila koronavirusom u 2020. godini. Izveštaj je objavljen u ponedeljak 25. oktobra u časopisu JAMA Neurology. Antitela su se pojavila kod pacijenata u cerebrospinalnoj tečnosti (CSF). To je prozirna tečnost koja se kreće u šupljinama mozga i kičmene moždine.

Iako takva tela mogu da napadnu moždano tkivo, još je rano da se sa 100% sigurnosti kaže da su oni uzrok simptoma kod dva tinejdžera. To je iz razloga jer mnoga od antitela izgleda da ciljaju strukture unutar ćelija, pre no spolja. Kako objašnjava doktor Semjuel Pležr, doktor i profesor neurologije sa UCSF:

Mi sumnjamo da su antitela (autoantitela, antitela koja napadaju telo pre no virus) pokazatelji da je imunisistem tela izgubio kontrolu nad svojim imunim odgovorom zbog čega su nastali svi navedeni simptomi. Ne mora da znači da su antitela direktno odgovorna za stanje pacijenata.

Rezultati studije demonstriraju da COVID-19 može da započne razvoj antitela koja ciljaju mozak. I pride, ukazuju da je u određenim slučajevima moguće primeniti tretmane koji smiruju imuni odgovor tela kao odgovor na nastale psihijatrijske simptome.

Oba tinejdžera, koji su analizirani u ovoj studiji, dobili su terapiju imuglobulinom - kojom se suštinski resetuje imuni sistem tela tokom autoimunih bolesti i različitih teških upala. Nakon terapije, psihijatrijske tegobe pacijenata su se ili drastično smanjile ili kompletno nestale.

Međutim, moguće je i da je do poboljšanja došlo samo od sebe.

IAKO JE MAHANIZAM OTKRIVEN OSTAJU MNOGA PITANJA

Drugi virusi, poput herpesa, mogu nekada i samo da pokrenu razvoj antitela koja napadaju mozak, izazovu teške upale i izazovu neurološke probleme. Stoga je potpuno razumno očekivati da je i u ovom slučaju verovatno ista stvar u pitanju.

Tokom perioda od 5 meseci 2020. godine, 18 dece i tinejdžera je hospitalizovano u bolnici sa potvrđenim oboljenjem od COVID-19. Od ove grupe pedijatrijskih pacijenata, autori su izdvojili tinejdžera koji su prošli neurološke evaluacije i postali fokus nove studije.

Jedan pacijent je imao istoriju anksioznosti i depresije, i nakon što se zarazio koronavirusom razvio je paranoju. Drugi pacijent je imao takođe istoriju anksioznosti, pored tikova, i nakon zaražavanja počeo je da ima dramatične promene raspoloženja, agresiju i sucidalne misli. Pored navedenih simptoma, često su navodili da im je sposobnost razmišljanja bila otežana, koncentracija izuzetno niska i da im je bilo teško da završavaju svoje obaveze u školi. Treći pacijent, koji nije imao istoriju psihijatrijskih bolesti, je primljen u bolnicu nakon što je imao konstantne poremećaje u ishrani, ekstremnu nervozu, anksioznost i insomniju nekoliko dana.

Nakon opsežnih testiranja i analiza nad tri pacijenta, tim je utvrdio da postoji velika šansa da su antitela uzrok uzrok eksplozivnoj reakciji imunog sistema koji je izazvao psihijatrijske probleme. Ali opet, ova mala studija ne može konkretno da dokaže da je to tačno jer je uzorak suviše mali. Kako dalje objašnjava jedan od autora Kristofer Bartli:

Ova antitela su klinički smislena kao markeri deregulacije imuniteta, ali za sada nismo našli direktne dokaze da oni izazivaju psihijatrijske probleme kod pacijenata.

Tim nastavlja dalje sa sakupljanjem podataka i trenutno radi u saradnji sa više različitih timova i sakupljanju informacija o sličnim slučajevima.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Um

#antitela

#autoimuni napad

#covid 19

#korona

#koronavirus

#medicina

#mozak

#psihijatrijski simptomi