Očvrsnuto drvo seče meso kao sir 🔪🔪🔪

Kada pomislimo na noževe uglavnom imamo u glavi hladan čelik ili eventualno keramički nož, ali (verovali ili ne) naučnici su pronašli način kako da načine snažne i čvrste noževe - od drveta.

Materijal u pitanju se naziva kaljeno drvo, sistem kojim su ga stvorili načinio je obično drvo čak 23 puta snažnijim i čvršćim nego obično. Popt su ga izradili u obliku kuhinjskog noža koji je tri puta oštriji njegov parnjak od nerđajućeg čelika.

Metod izrade i rezultati su objavljeni u naučnom časopisu Matter. U poređenju sa sa proizvodnim mehanizmom noževa od čelika ili keramike, noževi od drveta su daleko lakši za izradu i nadasve eco-friendly. Kako navodi glavni autor studije Teng Li sa Univerziteta Merilend:

Nož seče kroz srednje pečenu šniclu sa lakoćom, potpuno istovetno kao i bilo koji kuhinjski nož.

Ali nije samo poenta u escajgu. Kaljeno drvo može da se pretvori u više različitih predmeta, gde se dominantno koristi čelik i gvožđe. Jedan od najboljih primera, koji je testiran u studiji, su i ekseri. Tim je zakucao tri drvene ploče jede za drugu, drveni ekser nit je otupeo ili se iskrivio.

IZVOR: You Tube / SciTech Daily

Kako dodaje Li:

Celuloza, glavni materijal drveta, ima veći odnos snage i gustine nego veliki broj veštački stvorenih materijala - poput keramike, metala i polimera. Ali i pored toga, naša upotreba drveta jedva da se i dotakla njegovog punog potencijala.

Drvo je između 40% i 50% celuloza, ali ostale komponente (hemiceluloza i lignin) su slabiji materijali. Proces kaljenja drveta upravo ukljanja ove komponente i čini da materijal zasija u svojoj punoj snazi. Kako se navodi u studiji:

To je dvodelni proces. U prvom delu delimično uklanjamo lignin. Uobičajeno je da je drvo veoma čvrsto, ali nakon uklanjanja lignina ono postaje mekano i fleksibilno. U drugom delu stavljamo drvo u vrelu presu, gde pod uticajem pritiska i visoke temperature hemijski procesuiramo drvo dok ne dostigne željenu gustinu i dok se ne oslobodi vode.

Prosec ukljanja i prirodne deficite koji se nalaze u drvetu, čineći ga snažnijim. Nakon toga se može oblikovati u bilo koju formu koju poželimo.

Autor: redportal.rs

#Drveni nož

#Noževi

#drvo

#drvo bolje od metala

#nož

#oštriji

#snažniji