Velikom hrabrošću srpskih vojnika sprečena je invazija na SRJ

Bitka za Košare ostaće upisana kao jedna od najbinijih bitaka koja se dogodila na kraju 20. veka. Tadašnji borci vojske Jugoslavije su uz velike žrtve uspeli da odbrane državnu granicu i tako spreče kopnenu invaziju na našu zemlju.

Dva bivša borca Ivan Ranković i Aleksandar Radaković ispričali su svoja iskustva u borbama za odbranu otadžbine.

Najveći napad na karaulu Košare dogodio se na Veliki petak, 9. aprila 1999. a Ivan Ranković je rekao da u početku nisu znali dimenzije sukoba i da je bilo veoma teško mađim klasama koji su u jeku sukoba došli na Kosmet.

- Bilo je jako teško jer su uslovi na Prokletijama veoma surovi. U jednom danu mogu da se promene 4 godišnja doba. Tela boraca još uvek nisu nađena. Šiptari još uvek kriju lokaciju - rekao je Ranković.

Borac Aleksadar Radaković rekao je da je u trenutku dolaska na Kosmet imao samo 20 godina i da su vojnici vrlo brzo shvatili o čemu se radi.

- Nama kada su rekli da se povlačimo, prvo što smo se pitali ko sad dolazi umesto nas?

Prepričavajući događaje nakon sporazuma Ivan Ranković je dodao:

- Kada smo odlazili pojavili su se neki Žabari koji su se smejali, malo je falilo da ih sve raskupusamo i da ostanemo tu, rekao je Ivan Ranković.

Kada su upitani kako im je pao odlazak iz južne srpske pokrajine oboje su u gas rekli VEOMA TEŠKO.

Potom je usledilo pitanje da li su se pitali tada ako nismo poraženi:

- Na Kosovu je sve počelo, na Kosovu će se sve i završiti - rekao je Ranković.

- Mi smo bili posle 5. oktobra zarobljeni. Niko nije znao ni delić šta se toga dešavalo i onda je pukovnik Đurković dobio medijski prostor i od tada je krenulo - ispričao je Radaković.

IZVOR: YT / Glas javnosti

Autor: Redportal.rs

#Košare

#hrabrost

#karaula