Ne plete mrežu, ali je zato izuzetno otrovan

Šestooki peščani pauk (Sicarius hahni) je pauk srednje veličine pronađen u pustinjama i drugim peščanim mestima na jugu Afrike. Član je porodice Sicariidae, a bliski srodnici ovog pauka ponekad se nalaze i u Africi i u Južnoj Americi.

Šestooki peščani pauk poznat je i kao šestooki pauk rak zbog zaravnjenog držanja i laterigradnih nogu. Kaže se da je otrov ovog pauka najopasniji. Identifikovano je preko 38.000 vrsta šestookog peščanog pauka, međutim, zbog njihove velike sposobnosti skrivanja, veruje se da postoji oko 200.000 vrsta.

Šestooki peščani pauk prekriven je malim dlačicama, koje se nazivaju setae (kruta dlaka, čekinja), a koje služe za zadržavanje čestica peska. Ovo pruža efikasnu kamuflažu čak i kada pauk nije ukopan. Izuzetno su sramežljivi, a ugrišće samo ako su životno ugroženi.

Foto: Wikipedia.org

Šestooki peščani pauk ne luta puno u potrazi za plenom, on jednostavno ukopa i čeka da insekt ili čak škorpija prođe blizu. Kad to učine, uhvati ih prednjim nogama, ubije otrovom i pojede. Šestooki peščani pauci ne hrane se često, odrasli šestooki peščani pauk može vrlo dugo živeti bez hrane i vode.

Toksikološke studije su pokazale da je otrov ovog pauka posebno moćan, sa snažnim hemolitičkim (probijanjem crvenih krvnih zrnaca i oslobađanjem hemoglobina u okolnu tečnost) i nekrotičnim (slučajnom smrću ćelija i živog tkiva) efektom, uzrokujući krvarenje i uništavanje tkiva.

Za razliku od opasnih neurotoksičnih pauka, trenutno ne postoji nikakav antivenom za ujed ovog pauka, što dovodi do toga da mnogi sumnjaju da bi ugriz ovog pauka verovatno doveo do smrtnih slučajeva. Do sad nema potvrđenih slučajeva da je ugrizao čoveka.

Šestooki peščani pauk retko dolazi u kontakt sa ljudima, čak i kada to učini, obično nikada ne ujede. Dalje, kao i većina pauka, on uvek ne ubrizga otrov pri svakom ugrizu, niti, čak i kada to učini, nužno ne ubrizga veliku količinu. Srećom, ovaj pauk je veoma stidljiv.

IZVOR: YT / Saminal Planet

Autor: redportal.rs

#Insekti

#Otrov

#pauk