Predstava će se u okviru Šekspir festivala odigrati na glavnoj sceni SNP

Šekspir festival i Srpsko narodno pozorište ozvaničili su saradnju potpisivanjem protokola koji će zajednički postaviti novine na domaćoj pozorišnoj sceni, poručeno je danas na konferenciji za novinare povodom gostovanja predstave "Makbet" iz Italije, u okviru 8. Šekspir festivala.

Video: Tanjug/N/A

Iako se ovaj festival održava na otvorenom prostoru, nalik srednjovekovnom, najavljeno je da će se ova predstava izvoditi na glavnoj sceni SNP-a.

- Postoje jednostavno predstave koje su prosto pravljene da budu unutra, u enterijeru, i onda vam je žao kad ne možete da pozovete predstavu, kod nas u Vili Stanković ne može da se izvede, i onda je pravo rešenje ova naša saradnja - rekao je direktor i osnivač Šekspir festivala Nikita Milivojević.

Video: Tanjug/N/A

Gosti Šekspir festivala bila su i pozorišta iz Velike Britanije, SAD, Kine, Francuske, Nemačke i mnogih drugih država.

- Bilo je nekoliko predstava koje su, kao što Nikita kaže, morale da budu unutra, zaista su bile odlične i pokazale su da treba da se vide, jer i te predstave koje ne mogu da se igraju na otvorenom treba da budu u sastavu festivala...Raste festival i naša saradnja sa festivalom na radost publike čini mi se, i spremni smo da tu saradnju proširimo i ubuduće - rekao je upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić.

Video: Tanjug/N/A

Najavio je za sledeću sezonu zajednički projekat sa Beogradskim dramskim pozorištem, koprodukciju koja će imati premijeru u okviru festivala na novosadskim i beogradskim pozorišnim scenama.

Takođe je u pitanju "Makbet" i reditelj će biti Nikita Milivojević.

Podršku festivalu godinama pruža I Vlada Vojvodine.

- Ono što čini posebno zadovoljstvo, iako smo mi već sada tradicionalno partneri u finansijskom smislu, evo ove godine smo napravili jedan iskorak da mi kao osnivači najstarijeg nacionalnog teatra u našoj državi Srpsko narodno pozorište, da makar jedna predstava bude realizovana u našem nacionalnom teatru, što sa druge strane čini jedan mehanizam kada ustupamo sve svoje kapacitete kada je kultura u pitanju, jer to ovaj festival zaslužuje - navela je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Video: Tanjug/N/A

Naglasila je kako će se truditi uvek da podrška kulturi bude još veća."Makbet" je najavljen za 16. oktobar u SNP-u, a karte su skoro rasprodate. Koštaju 1.000 dinara, a za ovu priliku organizovan je i prevoz iz Beograda za koji se može kupiti karta na prodajnim mestima Tickets po ceni od 300 dinara.

Autor: Tanjug

#Dragana Milošević

#Italija

#Makbet

#NOVI SAD

#Nikita Milivojević

#Zoran Đerić

#srpsko narodno pozorište

#šekspir festival