Drevni neboderi od blata izdižu se iznad pustinje

Jemenski grad Šibam je najstarija metropola u svetu koja je koristila vertikalnu konstrukciju.

Šibam se nalazi na srdišnjem delu toka Vadi Hadramauta i ima oko 7.000 stanovnika i sedište je okruga Shibam u regiji Hadramaut. Na rubu pustog prostranstva pustinje poznate pod nazivom Prazna četvrt (Rub el Hali), grad Šibam iz XVI veka ostaje najstarija metropola koja je koristila vertikalnu konstrukciju.

Foto: Wikipedia.org

Stari grad se prostire na površini od 400 m × 500 m na uzvišenju stenovite visoravni i poznat je po svojim do 9 spratova visokim stambenim zgradama građenim od sušenih opeka od gline. Naziva se još Čikago u pustinji ili Pustinjski Menhetn.

Mnoge zgrade su visoke do 30 m i stare do 500 godina. Pretpostavlja se da je naselje osnovano u 2. veku, stanovnici Šibama su zbog stalnih upada beduinskih plemena, počeli graditi svoje kuće kao nebodere. 

Foto: Wikipedia.org

Unutrašnja potporna konstrukcija je od drveta. Gornji spratovi su zaštićeni premazom od kreča protiv (retkih) kiša. Zbog posledica prirodnog raspadanja opeke u razdoblju od deset do petnaest godina gornje spratove je potrebno obnavljati. Profesionalni zidari obavljaju obnovu za kratko vreme.

Svaki aspekt strukture Šibama je bio strateški. Smešten na kamenom grebenu i okružen velikom poplavljenom dolinom, nalazi se na uzvišenom položaju koji ga štiti od poplava, ali i održava blizinu primarnog izvora vode i poljoprivrede. Grad je izgrađen na pravouganoj mreži iza zida tvrđave, koji je štitio stanovnike od protivničkih plemena i ponudio visok vidikovac s kojeg bi videli neprijatelja kako se približava.

Godine 1893. prvi Evropljani su stigli u taj grad. Stari deo grada Šibama uvršten je godine 1982. na Uneskov spisak mesta svetske baštine.

IZVOR: TW / @AFPphoto

Autor: redportal.rs

#Oman

#grad

#neboderi

#pustinja

#Šibam