Najpoznatiji kućni antagonizam - ko je pobednik? 🤓

Vlasnici pasa i mačaka imaju mnogo predsrasuda i pretpostavki oko svojih kućnih ljubimaca - posebno oko njihove pameti. Naravno, voleli bi da je naš Džeki, Garov, Šarov ili Cica najpametnija ljubimac ali baš i nije tako. Stoga ko je pametniji, mace ili kuce?

Ispade da odgovor nije tako direktan kao što bismo voleli.

Kako objašnjava Aleksandra Horovic, viši stručni saradnik i specijalista za kognitivne sposobnosti pasa na Barnard koledžu u Njujorku:

Mi ne proučavano inteligenciju pasa u istom kontekstu kao kod ljudi, već analiziramo različite aspekte kognitivnih sposobnosti.

Zapravo Horovic osporava ljudsku naviku da poredi inteligenciju među vrstama, kako kaže:

U svojoj najprostijoj formi, mačke su pametne u stvarima koje mačke rade, a psi u stvarima koji rade psi.

Sa ovom konstatacijom se slaže i profesor Brajan Hejr, prosefor evolutivne antropologije sa Univerziteta Duke:

Pitati da li je pas pametniji od mačke, isto kao i da pitate da li je čekić bolje oruđe od šrafcigera - glavna stvar je u tome za šta si dizajniran.

Naravno, ove izjave ne znače da bihevioristi nisu pokušali da kvantifikuju pseću i mačeću ineligenciju - tj. kognitivne sposobnosti koje idu dalje od pukog održavanja života.

Prema istraživanjima, životinjska inteligencija se tipično deli u tri velike oblasti - rešavanje problema, formiranje koncepata (formiranje ideja o funkcionisanju nečega na osnovu iskustva) i društvena inteligencija.

Za mačke se često govori da su nezainteresovane i distancirane od ljudi, međutim mačke često pokazuju visok nivo društvene inteligencije - čak i na istom nivou kao psi!

Na primer, studije su jasno pokazale da mačke mogu da razlikuju svoje ime od drugih zvukova i radije preferiraju inerakciju sa ljudima pre no hranu, igre i mirise. Ljudska pažnja je veoma važna mačkama - studija iz 2019, objavljena u časopisu Behavioral Precesses, otkrila je da ako čovek posvećuje pažnju mački, mačka odgovara posvećivanjem više pažnje čoveku.

U jednom od retkih studija koje porede direktno pse i mačke, istraživači su otkrili da nema velike direktne razlike da npr. otkriju sakrivenu hranu uz pomoć tragovi i ljudskih znakova. Ipak, naučnici su istakli da mačkama nedostaju određene komponente za traženje pažnje koje imaju psi.

A tu je onda i pitanje veličine mozga. Usvojeno mišljenje je da je veličina mozga u direktnoj korelaciji sa inteligencijom. Da je tako, psi bi bili u velikoj prednosti.

Međutim velika studija, obavljena među više vrsta životinja pokazala je da je bonus veći mozak - ali u drugom aspektu. Veći mozak daje sposobnost samokontrole životinjama, što je i odraz visokih kognitivnih sposobnosti.

Ali nažalost, u ovom testiranju NISU BILE UKLJUČENE I MAČKE. 😡

Stoga ko je bolji?

Pa niko zapravo, sve je do vaših preferencija. 🥰

Autor: redportal.rs

#Psi

#inteligencija

#mačke

#pamet

#testovi