Slogan ovogodišnjeg izdanja je Velika očekivanja, a fokus je na ženama u kinematografiji

Austrijski filmski festival, u okviru kojeg će biti predstavljeno 8 dugometražnih igranih ostvarenja iz austrijske savremene produkcije, biće otvoren sutra u Niškom kulturnom centru i trajaće do 2. oktobra, saopštila je danas direkcija događaja.

Slogan ovogodišnjeg izdanja je Velika očekivanja, a fokus programa je na ženama u kinematografiji ispred i iza kamere, na velikom platnu i kroz teme koje se smatraju ženskim.

Selektorka programa je filmska autorka, dramaturškinja i scenaristkinja Staša Bajac.

Festival će svečano otvoriti direktor Austrijskog kulturnog foruma dr Adrijan Fajks, nakon čega sledi projekcija filma Tlo pod mojim nogama rediteljke Mari Krojcer.

Ovo ostvarenje govori o džet-set poslovnoj konsultantknji Loli, koja vezu sa svojom šeficom Elize čuva u tajnosti, kao i postojanje svoje starije sestre Koni, koja ima dugu istoriju mentalne bolesti - ali, kada dobije vest da je Koni pokušala samoubistvo, Loline tajne prete da eksplodiraju u javnost.

Nakon Tla pod mojim nogama, tokom prvog dana festivala biće prikazano i horor ostvarenje Koliba Veronike Franc i Severina Fiale.

Koliba po kojoj film nosi naziv podseća na kovčeg, a za brata i sestru Ejdena i Miju ovo neprivlačno mesto prepuno je lepih uspomena na njihovu majku koja je nedavno izvršila samoubistvo - stoga njih dvoje nisu baš oduševljeni kada njihov otac Ričard insistira da njegova nova verenica Grejs, žena koju je upoznao istražujući za knjigu o ekstremističkom hriščhanskom kultu, tamo sa njima provede Božić.

Pored ova 2 filma, na repertoaru se nalaze i Ja, životinja rediteljke Katarine Mukštajn, Mali Džo Džesike Hausner, Ostajemo još malo Araša T. Riahija, Hvala na bombardovanju Barbare Eder, Stiks Volfganga Fišera i Kraljica Cigana Huseina Tabaka, koji će zatvoriti ovogodišnje izdanje festivala.

Autor: Tanjug

#Niš

#austrijski filmski festival

#velika očekivanja