Svaki vlasnik kupatila mora imati policijsku dozvolu za rad svog kupatila a ovu dozvolu dobije tek pošto ispuni propisane zahteve higijene, udobnosti i sigurnosti za kupače. ☝

Sava i Dunav su neobično pogodne reke za plivanje i veslanje. Pored sportista i drugi građani provode svoje slobodno vreme u zdravoj i lepoj razonodi. Letnje sunce izmami svakog dana po nekoliko desetina hiljada kupača. 😎😊

Na Savi i Dunavu ima 27 velikih kupatila. Pored toga postoje staleška i društvena kupatila (nekoliko vojničkih, policijskih kupatila, raznih ustanova, veslačkih klubova) i veliki broj privatnih porodičnih kupatila koja su raspoređena duž celog toka Save i Dunava kroz atar Opštine beogradske.

Na Savi se kupatila nižu i na levoj i na desnoj obali od vrha Čukarice pa do ušća Save u Dunav. Ima ih 18 sa 3.509 kabina, sa garderobama i većim svlačionicama. Svako kupatilo ima čamce i sandoline za iznajmljivanje.

Najveće i najbolje uređeno kupatilo na Savi jeste Opštinsko kupatilo. Ono ima 700 udobnih kabina (među kojima 8 velikih za više osoba) veliku garderobu, 5 bazena za neplivače, osigurane pristupe u otvorenu Savu i skakaonice za plivače. Može da primi odjednom blizu 4.000 kupača. Za toplih letnjih dana kroz ovo kupatilo prođe 5-6000 kupača dnevno.

Druga grupna kupatila nalaze se na Dunavu, najviše na beogradskoj obali a ima ih i na suprotnoj obali. Ima ih 9 sa 3.022 kabine sa garderobama i većim svlačionicama. Ovde se nalaze tri velika i moderno uređena kupatila (jedno ima 500, drugo 700, a treće 720 kabina). Jedno od tih većih kupatila nalazi se u Zemunu. I ostala kupatila ispunjavaju sve uslove higijene, sigurnosti i najpotrebnijeg konfora.

Svaki vlasnik kupatila mora imati policijsku dozvolu za rad svog kupatila a ovu dozvolu dobije tek pošto ispuni propisane zahteve higijene, udobnosti i sigurnosti za kupače. Policijska vlast vrši nadzor nad kupatilima za vreme cele kupališne sezone.

* Beogradske opštinske novine, 1. mart 1939. godine

Kada sam prvi put gledala fotografije iz kolekcije Miloša Jurišića, prepoznala sam nekoliko osoba, a onda sam i za ovu damu rekla da znam ko je, posle čega je usledio skeptični pogled. Nakon višemesečnog iskustva u komunikaciji sa mnom, pomenuti kolekcionar starih fotografija više ne sumnja u moje iskaze… a vi možete, a i ne morate da mi poverujete da se u ovom fantastičnom kostimu upravo 1939. godine u Beogradu, na nekom od savskih kupatila sunčala zanosna Zlatija Matejček.

Foto: Био једном један Београд/Jelena Janić Ljubisavljević

Kako biste imali uvid u još sećanja na stari Beograd, predivnih uspomena i fotografija, pozivamo vas da se učlanite u Fejsbuk grupu Bio jednom jedan Beograd. 😊

Autor: Jelena Janić Ljubisavljević

#Beogradska kupališta